Αθλητισμός

ΕΟΣ Βόλου 90 χρόνια προσφοράς

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου. Ενενήντα χρόνια γεμάτα αγώνες, επιτυχίες και προσφορά στον αθλητισμό και στη νεολαία της Μαγνησίας. Επί σειρά ετών πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν ακούραστα χωρίς κανένα προσωπικό όφελος και έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σημερινό οικοδόμημα του συλλόγου.

Στόχος των ιδρυτών του ΕΟΣ Βόλου ήταν η καλλιέργεια αξιών και αρχών που οδηγούν όλους και κυρίως τους νέους στην επιτυχία. Οι συγκεκριμένοι στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι μέσα στον χρόνο και οι άνθρωποι του συλλόγου με ομαδική προσπάθεια, συντροφικότητα, ανιδιοτέλεια και έχοντας υψηλό το αίσθημα της ευθύνης καταφέρνουν να χαρίζουν διακρίσεις στην περιοχή μας.
Στις 18 Μαΐου 1930 συνεδρίασε για πρώτη φορά το Δ.Σ. του νεοσύστατου ΕΟΣ προεδρεύοντος του πρώτου προέδρου Δημήτρη Καρακίτσου. Στις 14 Ιουνίου του ίδιου έτους αρχίζει η αγωνιστική δραστηριότητα με Πρωτοδικείο Βόλου να εγκρίνει το πρώτο καταστατικό.
Το 1932 συγκροτείται η πρώτη χιονοδρομική ομάδα αποτελούμενη από τους Γ. Χατζηαποστόλου, Δ. Δήμου, Ν. Ευαγγέλου και Γ. Γιαννούλη. Το 1936 αποκτά γραφεία, δημιουργεί την πρώτη πίστα στο Πλιασίδι και το 1937 κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες με τον Βαγγέλη Μπασματζίδη.
Το 1940 διακόπτει τη λειτουργία του λόγω του πολέμου. Αθλητές και στελέχη του συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Άξονα. Απολογισμός ένας νεκρός, ο πρωταθλητής Γιώργος Παππάς και ένας βαριά τραυματισμένος ο επίσης πρωταθλητής Πλούτων Λογγίδης.

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκι αναδείχθηκε ο ΕΟΣ Βόλου

Το 1946 ξαναλειτουργεί αλλά το 1947 διακόπτεται και πάλι η λειτουργία του λόγω του Εμφυλίου. Το 1949 αρχίζει η λειτουργία του και πάλι, κατασκευάζονται σκι και οργανώνονται αγώνες. Το 1952 ο Α. Μυλιόρδος γίνεται ο πρώτος αθλητής του ΕΟΣ Βόλου που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας την ελληνική χιονοδρομία στο Όσλο.
Τα επόμενα χρόνια κατασκευάζονται ο αναβατήρας, το καταφύγιο στις Αγριόλευκες, συγκροτείται η πρώτη σπηλαιολογική ομάδα, εγκαινιάζεται το καταφύγιο το 1966, εγκαθίσταται ο 1ος αναβατήρας το ‘68 και γίνεται ο πρώτος διεθνής αγώνας .
Τη δεκαετία του 70-80 νέες πίστες δημιουργούνται στο Χ.Κ. και αναγνωρίζονται από τη FIS. Το 1972 ο Σ. Θεοδώρου μετέχει στους Ολυμπιακούς. του Σαπόρο και το 1974 παίρνουν σειρά ο Βαλκανικοί αγώνες.
Το 1985 αποβιώνει ο επί 30 χρόνια πρόεδρος Δαυίδ Λεβής, αλλά ο ΕΟΣ συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Τη δεκαετία του 1990-2000 συγκροτείται ομάδα διάσωσης στην Όθρυ για το C-130 και στα Πιέρια για το Γιάκοβλεφ, δημιουργείται με πρωτοβουλία του συλλόγου το τμήμα χιονοδρομίας στο αθλητικό σχολείο, ενώ γίνεται μελέτη για τα μονοπάτια του Πηλίου, Τα γραφεία αλλάζουν διεύθυνση (Δημητριάδος 186), ενώ εγκαθίσταται πίστα αναρρίχησης στο κλειστό «Β. Παρασκευόπουλος».
Τη δεκαετία 2000-2010 σημειώθηκαν πολλές επιτυχίες. Το 2002 ο ΕΟΣ αναδεικνύεται πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα σε χιονοδρομία, ορειβασία και αναρρίχηση. Το 2001 ο Ν. Μαγγίτσης φτάνει στον Β. Πόλο και πετυχαίνει το 7 summits που μόνο 180 άνθρωποι σ όλο τον κόσμο είχαν καταφέρει. Δηλαδή να ανέβουν στις ψηλότερες κορυφές της κάθε ηπείρου. .
Το 2002 ο επί σειρά ετών πρόεδρος Θ. Τσαούσης φεύγει από τη ζωή και ο σύλλογος χαρίζει το όνομά του στην πίστα αναρρίχησης. Ακολουθεί σωρεία πανελληνίων και διεθνών αγώνων στο Χ.Κ., συμμετοχή αθλητών σε λαμπαδηδρομίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες., αλλά και ο θάνατος του πρώτου αθλητή του συλλόγου Γ. Χατζηαποστόλου.

Μαγγίτσης και Αναστασοπούλου στο Έβερεστ

Πλούσια δραστηριότητα
Έντονη αγωνιστική δραστηριότητα και πολλές επιτυχίες είχε να επιδείξει ο ΕΟΣ Βόλου και ο τωρινός πρόεδρος Ηλίας Μήλιος μίλησε σχετικά στη «ΘτΔ»: «Στη χιονοδρομία ο ΕΟΣ Βόλου παρέμεινε για 5η συνεχόμενη χρονιά κυπελλούχος Ελλάδος. Αθλητές μας κατέκτησαν πανελλήνιες νίκες, και διεκδικούμε θέσεις με αθλητές μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο και γι’ αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Διοργανώσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Χ.Κ. Πηλίου την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα δημοτικά σχολεία του Βόλου, το πρόγραμμα «Χιονονιφάδα» φέρνοντας σε επαφή με το χιόνι και τη χιονοδρομία περισσότερα από 480 παιδιά.
Στην αγωνιστική αναρρίχηση συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση αθλητισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η πίστα της αγωνιστικής αναρρίχησης που βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο «Β. Παρασκευόπουλος», μετά την παρέμβαση των καλλιτεχνών της Urban Act, έχει αποκτήσει πλέον καταπληκτική εικόνα και ελκύει όλο και περισσότερα παιδιά στο άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης. Έφορος του τμήματος είναι ο Νίκος Κοντός που είναι και στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αναρρίχησης.
Στην ορειβασία τη χρονιά που πέρασε είχαμε την εκ νέου ανάβαση του ορειβάτη μας Νίκου Μαγγίτση στο Έβερεστ. Μαζί του αυτή τη φορά βρισκόταν η Αλίκη Αναστασοπούλου, η οποία κατάφερε να κατακτήσει μία από τις ψηλότερες και πιο απαιτητικές κορυφές του τεράστιου αυτού ορεινού όγκου σε υψόμετρο 8.848μ. Επίσης ο έφορος του ορειβατικού τμήματος, Παναγιώτης Πλαγεράς, αναρριχήθηκε στην κορυφή Island Peak των Ιμαλαΐων.
Λάβαμε μέρος στη 79η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Ελικώνα, στην περιφερειακή ορειβατική συνάντηση, sυνοδεύσαμε πολλά σωματεία σε πορείες τους στο Πήλιο, oμάδες μας είχαν σημαντική συμβολή στον καθαρισμό, σηματοδότηση και χαρτογράφηση παραδοσιακών μονοπατιών του Πηλίου, sυνεργαζόμαστε με το σύλλογο φίλων των καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, με Δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους. ενώ μέλη μας συμμετέχουν στην ομάδα διάσωσης Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου».

Ο Ηλ. Μήλιος μπροστά στην πλούσια τροπαιοθήκη

Συστράτευση για το Χιονοδρομικό
Το Χιονοδρομικό υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου Απριλίου. Μάλιστα έπεσε κεραυνός που έκαψε τα αποδυτήρια του ΕΟΣ, αλλά οι άνθρωποι του ΕΟΣ Βόλου κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, όπως υποστηρίζει ο Ηλίας Μήλιος:
«Η ζημιά ήταν τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από το οίκημα, καταστράφηκαν εκατοντάδες υλικά (σκι κατάβασης και αντοχής, μπότες, δίχτυα, υλικά αγώνων, προπόνησης και πολλά ενθύμια μεγάλης συναισθηματικής αξίας). Μετά το πρώτο σοκ ακολούθησε μια εντυπωσιακή συστράτευση του Δ.Σ,, μελών και φίλων του συλλόγου που πρόσφεραν ανιδιοτελή βοήθεια. Έτσι τα αποδυτήρια τοποθετήθηκαν έγκαιρα, εξοπλίστηκαν και με το πρώτο χιόνι άρχισαν να προσφέρουν στέγη στους εκατοντάδες αθλητές μας μικρούς και μεγάλους.
Για να ανταποκριθούμε όμως όλοι εμείς στο δύσκολο αυτό έργο του εθελοντισμού που έχουμε αναλάβει θέλουμε βοήθεια. Πρώτα οι γονείς και ύστερα η τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας, να συνεργασθεί και να στηρίξει το τόσο σημαντικό έργο που πιστεύουμε ότι επιτελούμε στην πόλη μας. Γιατί πραγματικά ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον του τόπου μας».
Πράγματι την περίοδο 201920 ο ΕΟΣ φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας μεταξύ 40 συλλόγων της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας και Αναρρίχησης. Τους προηγούμενους μήνες αθλητές του προετοιμάστηκαν σε παγετώνα της Αυστρίας, ενώ το φυτώριο της κατάβασης λειτούργησε πολύ καλά με πρότυπα ευρωπαϊκά, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς το φυτώριο αποτελεί τον τροφοδότη των αγωνιστικών ομάδων.

Ηλ. Μήλιος: Υπερήφανοι για τους αθλητές μας
Οι σημαντικές διακρίσεις κάνουν τους ανθρώπους του ΕΟΣ να αισθάνονται υπερήφανοι. «Οι επιτυχίες των χιονοδρόμων μας, των ορειβατών και των αναρριχητών μας, τόσο σε αθλητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο ήταν πολλές. Οι αθλητικές μας ομάδες γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες, με πολλές διακρίσεις και πρωτιές, όχι μόνο σε ελληνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις. Τα φυτώριά μας διαρκώς αυξάνονται. Όλο και περισσότερα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν τη χιονοδρομία, την αναρρίχηση την ορειβασία, τη φύση. Στρέφονται προς τον αθλητισμό ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες εκδηλώσεις δυναμισμού και υγείας ενός σύγχρονου λαού» τόνισε ο κ. Μήλιος.
«Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας βοήθησαν την περασμένη χρονιά και κυρίως τους νεαρούς αθλητές μας που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον ΕΟΣ Βόλου στη θέση του που του αρμόζει, δηλαδή στην κορυφή» συμπλήρωσε.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΟΣ που έχει ως εξής: Πρόεδρος Ηλίας Μήλιος, αντιπρόεδρος Ανδρέας Γαλανός, ταμίας Νίκος Κλαψόπουλος, γραμματέας Πένυ Τσαούτου, έφορος χιονοδρομίας Παναγιώτης Παναγιώτου, ορειβασίας Κυριάκος Σταθάκης, αναρρίχησης Νίκος Κοντός, μονοπατιών Ειρήνη Πολατίδου, Τύπου και δημοσίων σχέσεων Κωνσταντίνος Καυκάς, εγκαταστάσεων, υλικού και οχημάτων Παναγιώτης Δρίβας και παγοδρομίας και ορειβατικού σκι Μενέλαος Καπότσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το