Πολιτισμός

Εντυπωσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στη “Ναυτική Εβδομάδα 2019”

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας 2019», που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη 6 Ιουνίου, για 5η συνεχή χρονιά.
Τιμώμενη Μεσογειακή πόλη η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για τούτο και την έναρξη κήρυξε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
Τη δεύτερη μέρα, ενώπιον πλήθους κόσμου, την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Ήταν μια ξεχωριστή τιμή για τον θεσμό η φετινή μεγάλη συμμετοχή του ιστορικού, εκατοντάχρονου Φορέα Πολιτισμού του Βόλου, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει την περιοχή και την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κλείνοντας τη μεγάλη παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων, αφού επαίνεσε όλους τους συντελεστές, δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή αυτή, αναφερόμενος στον πλούτο των ιδεών, στην ποιότητα και πιστότητα της παράδοσης που ακολουθεί το Λύκειο και, τέλος, στην «επαγγελματικότητα» όλων των παιδιών που συμμετείχαν από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους, κυρίως όμως στους δασκάλους χορών, τον Καθηγητή Γιάννη Πραντσίδη, τον Θανάση Μπέα και τον Φώτη Σκαμαγκούλη. Βέβαια δεν παρέλειψε να επαινέσει της κυρίες Καπουρνιώτη Κουτσελίνη και Δουλκέρογλου για την αρτιότητα της ιματιοθήκης του Λυκείου.

Η παράσταση, με τίτλο «O μισεμός είναι καημός, το κατευόδιο ζάλη και το καλώς ορίσατε είναι χαρά μεγάλη», ήταν μια περιπλάνηση στις διάφορες περιοχές του Αιγαίου με οδηγό τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς, τις φορεσιές και την ιστορία της θάλασσας μέσα από το φαινόμενο του ξενιτεμού. Είναι γνωστό ότι ο μισεμός υπήρξε κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα, στοιχείο του κύκλου της ζωής του (γέννηση, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Η φυγή για αναζήτηση πλούτου, τύχης, γνώσης στάθηκε πάντα τραυματική στο στενό κύκλο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. «Το χωρισμό σου ζύγιασα με τα βουνά του κόσμου. Βαρύτερος μου φάνηκε, ο χωρισμός σου, φως μου!»
Τα νησιώτικα τραγούδια της ξενιτιάς είναι συνήθως δημιουργήματα αυτών, που μένουν πίσω -και κυρίως- των γυναικών που τα απέδωσαν με αρνητική μυθοποίηση, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς το «ηθικό κακό» της ξενιτιάς κυριαρχεί σε όλα τα φυσικά στοιχεία, με γνωστότερα αυτά της θάλασσας, που τους πήρε μακριά τους αγαπημένους τους….

Αυτό το αίσθημα της νοσταλγίας, ο καημός της απομάκρυνσης και ο πόθος της επιστροφής, «νόστιμον ήμαρ» που διατρέχει στους αιώνες την ελληνική μετανάστευση και που εκφράστηκε μέσα από αμέτρητα δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, λαϊκές ιστορίες, παροιμίες, κ. ά. αποδόθηκε στην εν λόγω παράσταση. Ήταν ένα αληθινό υπερθέαμα, όπου το παραδοσιακό χρώμα με τις δεκάδες φορεσιές, τους χορούς και τις μουσικές συναποτέλεσαν ένα άρτιο καλλιτεχνικά, φαντασμαγορικό όσο και συγκινητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ήταν μια εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία προετοιμάστηκε ειδικά μετά από πρόσκληση της Μαγνήτων Κιβωτού, με στόχο να συμβάλει στη νοηματοδότηση της Ναυτικής Εβδομάδας και στην αναβίωση του πολιτισμού της θάλασσας, μέσα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Άλλωστε, το Λ.Ε.Β. υποστήριξε από τα πρώτα χρόνια τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας στην πόλη μας και συγκεκριμένα από το 1966.

Στην συγκεκριμένη παράσταση, ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζει η κάθε νησιωτική περιοχή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές, δημιούργησαν μια αρμονική σύζευξη. Οι Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Τμήματος του Αλμυρού, απέδωσαν με ακρίβεια, τεχνική τελειότητα και απόλυτο συντονισμό τους χορούς από τις περιοχές των Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης κατενθουσιάζοντας το κοινό. Ενδιάμεσα παρεμβλήθηκαν αφηγήσεις σχετικών κειμένων από τους ηθοποιούς Κατερίνα Αντωνακάκη και Ευάγγελο Κακάλια. Επίσης, το πρόγραμμα διανθίστηκε με ερμηνείες τραγουδιών, συνοδεία των μουσικών Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί) και Κώστα Μούτο (λαούτο) και επίσης τραγούδια από τον Βασίλη Αγροκώστα με την κιθάρα του.


Οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας θα συνεχιστούν στον Βόλο μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, με πλήθος συμμετοχών, δράσεων και εκδηλώσεων, όπου η κάθε μία ξεπερνάει την επιτυχία της προηγούμενης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το