Τοπικά

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε κλινικές

«Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε κλινικές» τονίζει σε επιστολή της προς τους ξενοδόχους η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ένωση, τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν αν δεν διασφαλιστεί η υγεία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους ενώ υπογραμμίζει ότι τον πρώτο καιρό δεν θα υπάρξουν πελάτες καις πως πρέπει να στηριχθούν τα ξενοδοχεία που θα επιλέξουν να μην λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας:
“Πριν από λίγο ακούσαμε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη , το σχέδιο επανόδου στην κανονικότητα. Μέσα σε όλα αυτά ακούσαμε και την πρόθεση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (12μηνης λειτουργίας) από την 1η Ιουνίου.

Λέω πρόθεση, διότι μόνο ως τέτοια μπορούμε να την εκλάβουμε. Τα ξενοδοχεία δε θα μπορέσουν να ανοίξουν αν δεν υπάρξουν όλα εκείνα τα εχέγγυα που πρώτα απ’ όλα θα διασφαλίζουν την υγεία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους. Θα πρέπει τα ξενοδοχεία να ανοίξουν μόνο κατόπιν βούλησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους. Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιλέξουν να μην ανοίξουν θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Και σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να ανοίξει σταδιακά και προοδευτικά το ξενοδοχείο του, θα πρέπει να συνεχίζουν γι’ αυτόν τα ευεργετικά μέτρα και η επιδότηση όσων εργαζομένων παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Θα περιμένουμε τα πρωτόκολλα των κανόνων που θα ισχύσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε κλινικές. Ακούσαμε τον Άκη Σκέρτσο (υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ) και στεκόμαστε σε δύο φράσεις του: πρώτον, τίποτε δεν είναι δεδομένο και δεύτερον, ότι θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας. Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πελάτες τον πρώτο τουλάχιστον καιρό δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν πτήσεις και ο εσωτερικός τουρισμός τον οποίο όλοι ευαγγελίζονται, θα είναι μουδιασμένος μετά από την καραντίνα και δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή του. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, δεν θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και δεν θα έχουν οριστεί ακόμη οι άδειες του προσωπικού, οι οποίες πολύ φοβόμαστε ότι δε θα οριστούν για το φετινό καλοκαίρι.

Μόνο σε περίπτωση που θα ισχύσουν τα παραπάνω και θα βρεθεί η λύση όσον αφορά την ευθύνη των ξενοδόχων για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Θα αγωνιστούμε για την δίκαιη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι όσον αφορά στους δικούς μας εργαζόμενους θα ισχύσουν αυτά που προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ,ότι θα συνεχίσει η επιδότηση των εργαζομένων ακόμη και στις επιχειρήσεις που σταδιακά θα ανοίξουν όσο αυτοί παραμένουν σε αναστολή της εργασίας τους.

Είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι σαφές ότι σεβόμαστε τις απόψεις των επιστημόνων, και περιμένουμε να δούμε τις εξηγήσεις βάσει των οποίων αποφασίστηκε το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Υπουργείων και ειδικότερα του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά αναρωτιόμαστε ποιοί συμμετέχουν στις ομάδες που αποφάσισαν και θα αποφασίζουν στο μέλλον για εμάς. Οποιαδήποτε επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων του τουρισμού. Μόνο τότε θα δικαιολογείται -και εφόσον επιλέξουν μόνοι τους οι ξενοδόχοι την επανεκκίνηση- ότι το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία.

Η Ένωση Ξενοδόχων θα είναι παρούσα στις εξελίξεις όπως μέχρι τώρα έπραξε, και για μια ακόμη φορά σας ζητάμε να αντιδράσετε με ψυχραιμία και να μας αποστείλετε οποιαδήποτε σκέψη ή πρόβλημα έχετε προκειμένου να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε νικητές”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το