Κόσμος

Εννιά στους δέκα Τούρκους θεωρούν ότι η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έγινε ποτέ

tourkoi

Λιγότερο από το 10% των Τούρκων επιθυμεί η κυβέρνησή της χώρας να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή την 100ή επέτειο της σφαγής.
Η έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής, ενός κέντρου ερευνών της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε 1.508 Τούρκους έδειξε ότι μόνο το 9,1% των ερωτηθέντων αναμένει από τους ηγέτες του να ζητήσουν συγγνώμη και να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης πως η τουρκική κυβέρνηση να έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να μην κάνει άλλη κίνηση, ενώ το 12% εκτιμά ότι αρκεί οι τουρκικές αρχές να εκφράσουν τη λύπη τους για το συμβάν.

Εξάλλου το 23,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να επαναλάβει ότι δεν ήταν όλα τα θύματα της σφαγής αυτής Αρμένιοι και να ζητήσει συγγνώμη για όλους του πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το 21,3% εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναληφθεί καμία νέα πρωτοβουλία για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τις απόψεις αυτές μοιράζονται σχεδόν ισόποσα οι υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το