Τοπικά

Ενδιαφέρουσα ομιλία στην ΤΟΜΥ Αγριάς: “Τα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά από τη συχνή χρήση των αντιβιοτικών”

Η συνεργασία Τομέα Νεότητας και Πολιτισμού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Αγριάς με την Τοπική Μονάδα Υγείας Αγριάς συνεχίστηκε με μια ενδιαφέρουσα ομιλία, αλλά και επίκαιρη με τίτλο «Μικρόβια και πρόληψη ασθενειών» από τη νοσηλεύτρια κ. Άννα Διακουμή χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.
Η ομιλία είχε ως στόχο να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους για τους διάφορους μικροοργανισμούς που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, καθώς και να εκπαιδεύσει το κοινό σε συνήθειες που μειώνουν τη μετάδοση μικροβίων, ενώ έγινε αναφορά στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Η κ. Άννα Διακουμή, νοσηλεύτρια στην ΤΟΜΥ Αγριάς, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς μπορούμε να κάνουμε πρόληψη από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε χρήση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα τα βακτήρια να έχουν γίνει πολύ ανθεκτικά και τα αντιβιοτικά δεν «πιάνουν». Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται χωρίς συνταγή γιατρού, να μην τα παίρνουμε μόνοι μας ούτε μετά από προτροπή τρίτων. Τα αντιβιοτικά δεν εξασφαλίζουν προστασία σε κοινές ιώσεις, δηλαδή σε κρυολόγημα, γρίπη, ιογενείς λοιμώξεις γενικότερα. Αποτελεσματικότητα έχουν μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις και σε αυτή την περίπτωση μόνο μετά από συνταγή γιατρού».
Όσον αφορά στην πρόληψη η κ. Άννα Διακουμή επισήμανε πως μπορεί να γίνει με εμβολιασμό, που έχει και προληπτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα, με την υγιεινή των χεριών και με την προστασία ενός χαρτομάντηλου όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το