Πολιτισμός

Νέα παράσταση με ισχυρούς συμβολισμούς από την Θεατρική Σκηνή των Δικηγόρων του Βόλου – «Οι κληρονόμοι του Κάϊν»

Η ‘Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων – ΑΘΕΜΙΤΟΣ’ συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Βόλου, με την νέα του παραγωγή.

Η θεματική της παράστασης βασίζεται στην πραγματικότητα και τις συνιστώσες ‘πόλεμος – επεμβάσεις – βασανιστήρια – βία – ανθρώπινη φύση’ και έχει τίτλο «Οι κληρονόμοι του Κάϊν».

Θα παρουσιαστεί στο χώρο του πάρκινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στην οδό Π. Μελά & 28ης Οκτωβρίου, στις 25 και 27 Ιουνίου. Οι παραστάσεις πλαισιώνουν την παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, την 26η Ιουνίου.

Αποτελείται από μια επιλογή θεατρικών και άλλων κειμένων, ειδησεογραφίας, χρονικών, συνεντεύξεων κλπ, με κύρια αναφορά στην αιώνια πάλη του ανθρώπου και των κοινωνιών για καλύτερες κι ανθρωπινότερες συνθήκες ζωής, καθώς και τη βία που ασκείται για την καταστολή της από κυρίαρχες, τυραννικές ή και παρανοϊκές εξουσίες. Αλλά και την ‘αναίτια’ βία, βία με κίνητρο το μίσος. Φυλετικό, εθνικό, σεξιστικό.

Οι πηγές των κειμένων της παράστασης είναι : η Παλαιά Διαθήκη ‘Γένεσις’, το βιβλίο του Αλεξ. Σοτζενίστιν (Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ), κείμενα του Ηλία Μαγκλίνη, της Ομάδας ‘Νότιο Σέλας’, αποσπάσματα του θεατρικού της Κάρυλ Τσέρτσιλ ‘Too drunk to say I love you?’, μελέτη της Αγγελικής Νικολάου ‘Η κίτρινη Αποθήκη του Βόλου’ , ειδησεογραφικά δελτία, ιστορήματα κλπ

Στόχος της είναι να αναδείξει την βαναυσότητα και το παράλογο των πολέμων, την ανάγκη ανοχής της διαφορετικής κοινωνικής και πολιτικής άποψης, την καταγγελία των βιαιοπραγιών, των βασανιστηρίων, των γενοκτονιών.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΝ;

‘Τι πεποίηκας; Φωνή αίματος του αδελφού σου βοά προς με εκ της γής’

Απ’ τη στιγμή που έγινε νωρίς-νωρίς ο πρώτος φόνος ανθρώπου από άνθρωπο, η ιστορία βρίθει από παρόμοια περιστατικά. Από μαζικές σφαγές, γενοκτονίες, φόνους αναίτιους, «δι’ ασήμαντον αφορμήν» ή κατά συρροή.

Η εβραϊκή γενεαλογία ή Παλαιά Διαθήκη, αναφέρει ως πρώτο φόνο αυτόν του Άβελ απ’ τον αδελφό του Κάϊν. Αδελφοκτόνος! Αλλά και κάθε φόνος σήμερα, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφορετικά, αφού όλοι οι άνθρωποι ήταν και είναι αδέλφια…

Η ανθρωποκοινωνιολογία δεν είναι ικανή ν’ απαντήσει πειστικά, στο -χωρίς φανερό επιβιωσιακό όφελος- φαινόμενο των φόνων ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε όλες τις εποχές, τις Ηπείρους, τους πολιτισμούς! Η σφαγή των πραξικοπηματιών οπαδών του επίδοξου Τύραννου Κύλωνα απ’ τους Αθηναίους δημοκρατικούς, μέσα στον Παρθενώνα. Οι σφαγές των κατοίκων της Τροίας απ’ τους Έλληνες, ακόμη και μέσα στους ναούς των κοινών με αυτούς θεών. Η σφαγή των νηπίων απ’ τον Ηρώδη. Η εξολόθρευση των ερυθρόδερμων φυλών της Αμερικής απ’ τους ευρωπαίους αποίκους. Οι προγραφές της Γαλλικής Επανάστασης κι οι γκιλοτίνες στις πλατείες. Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Η γενοκτονία των Αρμενίων. Η Ιερά Εξέταση, οι διωγμοί των εβραίων, το λυνστάρισμα των μαύρων των Η.Π.Α., τα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί, ο ισπανικός κι ο ελληνικός εμφύλιος, η Μακρόνησος κι η Γυάρος, τα σοβιετικά ‘Γκούλαγκ’, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Γκουαντάναμο, η Λωρίδα της Γάζας…

Είμαστε εξ αδιαιρέτου κληρονόμοι της ματοβαμμένης πλευράς της Ιστορίας, του είδους; Μπορούμε να την αποποιηθούμε;

Η ομάδα μας που ‘έκλεισε’ 21 χρόνια ζωής, με αρκετές θεατρικές επιτυχίες, τελούσα υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και υπό πλήρη καλλιτεχνική και θεματική ελευθερία, επέλεξε μια καθαρά πολιτική παράσταση, με αυστηρές αποστάσεις από την βία και τις στρεβλώσεις της. Είτε προέρχεται από τους δεδομένους καταπιεστές, είτε από τους ‘ελευθερωτές’.

Με σαφή θέση : η βία παράγεται είτε από την συσσώρευση πλούτου (καπιταλισμός) ή εξουσίας και διοικητικής συγκέντρωσης (τυραννική γραφειοκρατία) και της εξ αυτών αδικίας.

Κι αν δεν έχετε διάθεση ή …χρόνο, να παλέψετε κατά της αδικίας και της βίας, τουλάχιστον σπλαχνιστείτε τους πάσχοντες και ψελλίστε μαζί μας : φτάνει!

ΠΑΙΖΟΥΝ

Γεωργοπούλου Όλγα, Καραπαναγιώτη Δήμητρα, Ξενία Κουτσιμάνη, Μάρκου Μαρίε, Αλέξανδρος Κοσμάς, Παπαδόπουλος Παύλος, Καραλόπουλος Θωμάς, Μελάκος Θανάσης

Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Κοσμάς

Μουσική : Γρηγόρης Σουλτάνης

Επιμέλεια κίνησης : Ζάννα Γαλλιού

Σκηνικά : Θανάσης Τίκας

Ηχογραφήσεις : POWER 100,2 FM

Ώρα έναρξης της παράστασης 9.30΄ μ.μ. Διάρκεια 60΄ με προαιρετική συνδρομή εισόδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το