Τοπικά

Eνδιαφέρον ισραηλινών για το λιμάνι του Βόλου – Ενημερωτική επίσκεψη από διπλωμάτη των ΗΠΑ

Ο υπεύθυνος λιμενικής πολιτικής της Αμερικανικής Πρεσβείας επισκέφθηκε προχθές το λιμάνι του Βόλου όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση στην οποία μετείχε και η λιμενάρχης. Ο διπλωμάτης χωρίς να θίξει το ενδιαφέρον της Πρεσβείας, κάτι που επισήμως έχει γίνει από τον πρέσβη κ. Πάιατ, για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με την εμπλοκή εταιρειών αμερικάνικων συμφερόντων, θέλησε να ενημερωθεί για το σύνολο της δραστηριότητας. Στοιχεία ζήτησε για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, την κρουαζιέρα, την κίνηση των γραμμών εσωτερικού και cargo, ενώ επικεντρώθηκε και στις ερωτήσεις που αφορούσαν τυχόν σχέδια του ΟΛΒ για επενδύσεις και έργα. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια συνάντηση γνωριμίας, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο, όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί στρατιώτες.
Την ίδια ώρα, το λιμάνι του Βόλου φέρεται να περιλαμβάνεται στα σχέδια και ισραηλινών εταιρειών.
Την εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης εξαρτημάτων σε τελικά προϊόντα σε χερσαίες ζώνες ελληνικών λιμένων, ενδεχομένως του Βόλου ή του Αστακού, και επανεξαγωγή τους στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει μεγάλος όμιλος ισραηλινών συμφερόντων με σχετική εμπειρία. Φέρεται να έχει μάλιστα πραγματοποιήσει σχετικές επαφές τόσο με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όσο και τις τράπεζες, στην περίπτωση του Αστακού.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το συνδρομητικό BnB Daily, το πειραματικό σχέδιο εστιάζεται σε χαμηλής σχετικά αξίας τελικά προϊόντα, των οποίων οι πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα θα εισάγονται από το εξωτερικό, θα συναρμολογούνται εντός ελληνικής επικράτειας και ούτως ή άλλως θα αποκτούν «ευρωπαϊκό διαβατήριο», καθιστώντας την προώθησή τους στις ευρωπαϊκές αγορές πιο ανταγωνιστική. Το ενδιαφέρον ενδέχεται να μετουσιωθεί, λένε οι σχετικές πληροφορίες, τόσο σε συμμετοχή του ισραηλινού ομίλου στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου, που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο έτος ή και στον σχηματισμό κοινοπραξίας με αμερικανικό όμιλο, ο οποίος επίσης αναμένεται να ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο λιμάνι. Στην περίπτωση του Αστακού εξετάζεται η απευθείας εξαγορά από την τραπεζική ιδιοκτησία του, εφόσον λυθούν ζητήματα χρήσης της χερσαίας ζώνης του, η οποία πρέπει να ενοποιηθεί ενδεχομένως με την εισφορά σε αυτήν δικαιώματος χρήσης δημοσίων εκτάσεων. Το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον είχε συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, που τον συνόδευε. Ο ίδιος όμιλος έχει ενδιαφερθεί και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ο βασικός μέτοχος απέκτησε πρόσφατα και παραθεριστική κατοικία εδώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το