Τοπικά

Ένας στους τέσσερις πάσχει από διαβήτη – Οι τελευταίες εξελίξεις σε επιστημονική διημερίδα στην Αγριά

Από σακχαρώδη διαβήτη με ή χωρίς συμπτώματα πάσχει το 25% των Ελλήνων αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη συγκεκριμένη πάθηση ως καθοριστική για την εκδήλωση άλλων πολύ σοβαρών παθήσεων, όπως στην καρδιά, το νεφρό, το πόδι, αλλά και στο μάτι.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και τις καρδιαγγειακές παθήσεις θα συζητηθούν στη διημερίδα που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή και Σάββατο στο ξενοδοχείο Valis από την Επιστημονική Εταιρεία Αρτηριοσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Στις εργασίες της διημερίδας θα συμμετάσχουν δεκάδες γιατροί και επιστήμονες από πανεπιστήμια και Νοσοκομεία, αλλά και το ευρύτερο ΕΣΥ, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες διεθνείς τάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών.

Η διημερίδα θα ξεκινήσει αύριο νωρίς το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αρτηριοσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, ανέφερε πως στη διημερίδα παρουσία αξιόλογων εισηγητών και επιστημόνων θα γίνει μια ευρεία παρουσίαση και συζήτηση για τον σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως ανέφερε ο ίδιος «ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή μεταβολική αρρώστια και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το διαβήτη τύπου ένα που εμφανίζεται στα παιδιά και απαιτεί θεραπεία με ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου δύο που αφορά στους ενήλικες και όπου το πάγκρεας δεν παράγει τόση ινσουλίνη για να κάψει το σάκχαρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται στον οργανισμό. Ο διαβήτης είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος, δεν είναι ιάσιμος και έχει σοβαρότατες επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι στα μικρά αγγεία, όπως στο μάτι και να προκαλέσει τύφλωση είτε στο νεφρό που οδηγεί στη νεφρική ανεπάρκεια και τη διαβητική νευροπάθεια, αλλά ακόμη και στο πόδι με συνέπεια να έχουμε το διαβητικό πόδι. Από την άλλη υπάρχουν οι επιπλοκές στα μεγάλα αγγεία, όπως στην καρδιά με συνέπεια ο άνθρωπος να πάθει στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου και διάφορες αρρυθμίες, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης μπορεί να προκληθεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

κ. Ευθυμιάδης ανέφερε πως «στην Ελλάδα πάσχει το 10% του πληθυσμού από κλινικό διαβήτη που έχει συμπτώματα και το 15% από διαβήτη χωρίς συμπτώματα. Δηλαδή συνολικά αναφερόμαστε σε ένα 25% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει το θέμα του διαβήτη, μια ασθένεια που χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και πολλές εξετάσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το