Τοπικά

564 ασθενείς με Αλτσχάιμερ στον Βόλο – Κάτω των 65 ετών το 30% των νέων περιστατικών

Στα 564 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα περιστατικά με νόσο Αλτσχάιμερ από τη Μονάδα Αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ). Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο το 30% των καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν και ηλικίες κάτω των 65 ετών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συμβολικός περίπατος μνήμης των ασθενών συνοδεία του προσωπικού της Μονάδας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη Μονάδα που είναι στην Τοπάλη 7 και θα καταλήξει στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, όπου θα υπάρξει και μια ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Νόσου Αλτσχάιμερ κ. Μάγδα Σουσουρή επισήμανε πως από το 2005 που λειτουργεί η Μονάδα, έχουν καταγραφεί 564 περιστατικά. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί δώδεκα περιστατικά. Για να καταγραφεί ένα περιστατικό θα πρέπει ο ασθενής να διαθέτει επίσημη διάγνωση από νευρολόγο και να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, ενώ προσερχόμενος στη Μονάδα υποβάλλεται σε εξετάσεις από νευρολόγο, παθολόγο, ενδοκρινολόγο και ψυχολόγο».
Η κ. Σουσουρή επισήμανε πως «τα περισσότερα περιστατικά είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως η νόσος εκδηλώνεται και σε πιο νεαρής ηλικίας άτομα. Ειδικότερα από τα δώδεκα νέα περιστατικά τα τέσσερα ήταν ηλικίας 55-65 ετών».
Εδώ και μερικά χρόνια η ΜΑΝΑ στεγάζεται στην Τοπάλη 7 – Ιάσονος και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421031227.

Η Μονάδα διαθέτει τις δομές, το Κέντρο Ημέρας, όπου εξυπηρετούνται καθημερινά 30 άτομα και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Εκεί οι πάσχοντες συμμετέχουν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, μικρές εκδρομές, ενώ υποβάλλονται και στην εξάσκηση των γνωστικών τους λειτουργιών. Η δεύτερη δομή είναι το Οικοτροφείο που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως όλες τις ημέρες εξυπηρετώντας δεκαπέντε άτομα. Στόχος είναι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί για λίγες ημέρες, να μπορούν να συμμετέχουν και στις δράσεις του ημερήσιου προγράμματος.

Η τρίτη δομή είναι η Μονάδα Στήριξης της Οικογένειας, όπου ομάδα της ΜΑΝΑ αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο μεταβαίνει σε σπίτια ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν και παρέχουν ευρύτερη φροντίδα, ενώ λειτουργούν συμβουλευτικά και για τους φροντιστές για να μάθουν, αν χρειάζεται διάφορες πρακτικές. Η Μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει περιστατικά εντός πόλης.
Οι επόμενες εκδηλώσεις της ΜΑΝΑ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φροντιστών αλλά και του κόσμου έχουν ως εξής: 22/9/17 Επίσκεψη της κ. Μάρως Αισώπου στη Μονάδα για αφήγηση παραμυθιού, 25/9/17 Επίσκεψη στη Μονάδα του κ. Θανάση Ζέρβα για ανάγνωση διηγημάτων, 3/10/17 Επίσκεψη στη Μονάδα ομάδας από τα «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ», 8/10/17 Επίσκεψη στη Μονάδα του Ομίλου Ερευνών Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το