Τοπικά

Εμβολιάστηκαν επτά στους δέκα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Τις διαδικασίες για την υποδοχή των φοιτητών επεξεργάζεται ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν και με την ελπίδα να μην κλείσει ξανά το Πανεπιστήμιο και τα μαθήματα να είναι διά ζώσης.
Όπως τονίζουν πανεπιστημιακοί, ο βασικός παράγοντας είναι η πρόοδος των εμβολιασμών.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο αναφέρουν πως το 90% περίπου των καθηγητών έχει εμβολιαστεί και στους φοιτητές είναι εμβολιασμένο ένα 73%.
Για παράδειγμα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχει εμβολιαστεί το 76%, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 75%, στο Πάντειο πανεπιστήμιο το 72%, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 70% και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 64%.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ζητήσει να τοποθετηθεί από ένα εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πόλη.
Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο αρμόδιος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης ανέφερε πως «αναμένουμε τα στοιχεία από το υπουργείο. Πάντως σε ερώτηση που θέσαμε στο υπουργείο στο πλαίσιο της συνάντησης στη ΔΕΘ, μας ενημέρωσαν πως βρισκόμαστε πάνω από τον μέσο όρο».
Ο μέσος όρος εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα είναι στο 68%.
Φαίνεται, λοιπόν ότι δεκαπέντε μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων κτίζεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας από φοιτητές και καθηγητές.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως «αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες αναφορικά με την προσέλευση των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι υπόλοιπες ακαδημαϊκές λειτουργίες. Έτσι η επαναληπτική εξεταστική είναι σε εξέλιξη και γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ θα τελεστούν και ορκωμοσίες που θα είναι διά ζώσης».
Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα πιστοποιείται ότι ένας φοιτητής είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει και θα μπορεί να εισέρχεται στο αμφιθέατρο ή διαφορετικά θα πρέπει να επιδεικνύει το εργαστηριακό τεστ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πανεπιστημιακός, «δεν μπορούμε να είμαστε στην πόρτα του αμφιθεάτρου και να ελέγχουμε πιστοποιητικά από 200 φοιτητές».
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας που με ανακοίνωσή του αναφέρει πως τίθεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.
Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το