Ελλάδα

Εμβόλια – Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση μόνο για ειδικές κατηγορίες – Τι είπε για παιδιά

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών αλλά και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη, ενισχυτική δόση, του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού μίλησε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, επιβεβλημένο θεωρεί τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών κατά του κορονοϊού ειδικά εκείνων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η ίδια ανέφερε ότι θα πρέπει οι γονείς να μην έχουν επιφυλάξεις και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι πολύ μεγαλύτερος. Εξήγησε μάλιστα ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

Χορήγηση τρίτης δόσης μόνο σε ειδικές κατηγορίες 

Η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19, για το οποίο γίνεται αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα και αναφέρθηκε σε μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση τρίτης δόσης για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα. Η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση επιστημονικά δεδομένα.
Ποιες ομάδες πληθυσμού χρειάζονται τρίτη δόση

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου CDC και πρόληψης ασθενειών, αυτοί που θα χρειαστούν ενισχυτική δόση για τον κορονοϊό είναι οι παρακάτω πολίτες:

 • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
 • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
 • Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη
 • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συνοπτικά, το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις και θέσεις των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών και η απόκριση ήταν άμεση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό.

Ξεπέρασαν σήμερα τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί
Ξεπέρασαν σήμερα τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν 30.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5. 850.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με, τουλάχιστον, μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, περισσότεροι από 5. 515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό.
Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, γύρω στις 23.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 72.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

 • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,1% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,3%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,9%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 76,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73,1%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 69,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 69,7%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66,6%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 61,6%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 53,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 51,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 50% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50,9%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 39,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 40,5%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 11,1% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 12,6%.
 • Η ηλικιακή ομάδα 12-14 το 3% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 4%.

Σχετικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 5.274 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί ήδη 4.000 πολίτες. Επίσης, περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το