Τοπικά

Έληξαν τα μαθήματα Αστρονομίας – Εντυπωσιακή η αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο

 

Έληξαν με πολύ καλή επιτυχία, το περασμένο Σάββατο, 16η Απριλίου 2022, τα φετινά μαθήματα της 3τάξιας Σχολής Αστρονομίας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Τα παρακολούθησαν δια ζώσης 40 περίπου μαθητές και μαθήτριες κυρίως του Δημοτικού, του Γυμνασίου και ελάχιστοι μεγαλύτεροι. Στην Α΄ Τάξη διδάχτηκε το ηλιακό μας σύστημα, στη Β΄ τάξη οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια και στην Γ΄ τάξη η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις. Τα μαθήματα άρχισαν το Σάββατο 15η Ιανουαρίου 2022 και γίνονταν κάθε Σάββατο 5 – 7 το απόγευμα.
Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε με το τέλος των μαθημάτων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία των καθηγητών και των γονέων των μαθητών, ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, απένειμε τους τίτλους σπουδών στους 30 μαθητές της Α΄ τάξης, και στους 4 μαθητές της Β΄ τάξης καθώς και τα απολυτήρια στους 5 μαθητές της Γ΄ τάξης. (στη Β΄ και Γ΄ τάξη φοίτησαν λίγοι μαθητές λόγω κορωνοϊού), βοηθούμενος από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Χρίστο Ξενάκη.
Στους μαθητές, εκτός από τους τίτλους σπουδών και τα απολυτήριά τους δόθηκαν και μερικά αναμνηστικά δώρα, στα οποία βοήθησαν οι κ.κ. Ζαγάκος Γεώργιος και Μαυρομμάτης Κων/νος.
Στη Σχολή δίδαξαν φέτος 14 καθηγητές οι: Βέης Νικόλαος, Βέργος Ιωάννης, Γιαννοπούλου Αποστολία, Ζαχείλας Ιωάννης, Μαυρομάτης Δημήτριος, Μελάκος Αθανάσιος, Μπλατσής Δημήτριος, Ξενάκης Απόστολος, Ξενάκης Χρίστος, Παπαδημητρίου Ιωάννης, Παπαντωνιάδου Μαρία, Σπανός Σεραφείμ, Στρατή Ουρανία και Ταμβάκης Γεώργιος.

Η αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο
Ύστερα από δυο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/4/22 για χάρη της Σχολής Αστρονομίας η πρώτη αστροβραδιά στο Άγιο Στέφανο. Ο παραδοσιακός χωμάτινος χώρος, όπου κάναμε άλλοτε τις αστροβραδιές, αυτή τη φορά αντικαταστάθηκε με έναν νέο χώρο που έχει ρυθμισθεί κατάλληλα από το Δήμο Βόλου. Στο έδαφος υπάρχει πλέον ένα ευρύτατο κυκλικό σχήμα επιστρωμένο με τσιμέντο, ενώ στην ανατολική πλευρά του έχει κατασκευαστεί κιγκλίδωμα τριών ωραίων μεταλλικών κερκίδων, όπου οι θεατές μπορούν να καθίσουν άνετα και να παρακολουθήσουν τόσο τον ομιλητή όσο και την προβολή τυχόν βίντεο. Στον χώρο αυτό μεταφέρθηκαν με πούλμαν –φροντίδα της Εταιρείας– οι μαθητές και οι γονείς τους με τους άλλους επισκέπτες. Χρησιμοποιήθηκαν, τελικά, περί τα 10 τηλεσκόπια των αστροπαρατηρητών της Εταιρείας, τα οποία προσκόμισαν οι: Ανδραδόπουλος Μιχαήλ, Βαλαμούτης Παγώνας-Νικόλαος, Γιαννίσης Γεώργιος και Ιφιγένεια, Ζαγάκος Γεώργιος, Ζαφραντζάς Ευστάθιος, Καραΐσκος Απόστολος, Κουπαράνης Χριστόδουλος, Τριάντος Άγγελος, Τσολάκη Ιωάννα και Σοφία.
Με την έναρξη της αστροβραδιάς, κατά τις 8 μ.μ., όταν ακόμη ήταν μέρα, οι μαθητές πήραν θέση γύρω από τρία τηλεσκόπια των κ.κ. Ζαγάκου Γεωργίου, Καραΐσκου Αποστόλου και Ταμβάκη Γεωργίου, οι οποίοι έδειξαν στους μαθητές τα διοπτρικά και κατοπτρικά τηλεσκόπιά τους και ανέπτυξαν την όλη λειτουργία τους. Οι μαθητές παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πρακτική αυτή εξάσκηση και έλυσαν πολλές απορίες τους σχετικά με τη χρήση των τηλεσκοπίων.
Ύστερα, όταν πια άρχισε να νυχτώνει κατά τις 9 μ.μ., ο κ. Ζαγάκος, χρησιμοποιώντας ισχυρό λέιζερ, έδειξε στους θεατές τους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού: Τον αστερισμό του Ωρίωνα με τους λαμπρότερους αστέρες του, τον αστερισμό του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός, το μεγάλο Χειμερινό Τρίγωνο που σχηματίζεται από τρεις λαμπρούς αστέρες του ουρανίου θόλου κ.λπ.
Όταν τελείωσε η ουρανογραφία οι μαθητές κατέβηκαν από τις κερκίδες και παρατήρησαν από τα τηλεσκόπια τη Σελήνη, τους αστέρες, πολλά νεφελώματα, μερικούς γαλαξίες, τη γαλαξιακή ζώνη κ.λπ.
Ήταν γενικά μια εξαιρετικά πετυχημένη αστροβραδιά που πλέον άρχισε να επαναλαμβάνεται με διάφορα άλλα σχολεία που έρχονται εκδρομή στη Μαγνησία καθώς και με σχολεία του Βόλου, Δημοτικά και Γυμνάσια, που επικοινωνούν με την Εταιρεία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το