Τοπικά

Ύφαλος Τέχνης μεταξύ Πτελεού και Αχιλλείου

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η δημιουργία των αγαλμάτων από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δημιουργίας Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου από τον Δήμο Αλμυρού. Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού ως υποψήφια περιοχή, στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί ο Ύφαλος Τέχνης, προτείνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πτελεού και Αχιλλείου, καθώς διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που μεγιστοποιούν τις προοπτικές που ανοίγονται με την υλοποίησή του.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε, σε κάθε περίπτωση η ακριβής τοποθεσία θα προκύψει μετά τη μελέτη σκοπιμότητας που απαιτείται να εκπονηθεί και ο Δήμος θα καλύψει τα έξοδα και τα υλικά και κάποια ειδικά κομμάτια εξοπλισμού που χρειάζονται για ένα τέτοιο έργο.
Να αναφερθεί ότι ο Ν. 3153/2003 προβλέπει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από έγκριση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Χωροταξίας, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορούν να βυθίζουν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πλοία, ναυάγια, πλωτά ναυπηγήματα ή άλλα τεχνητά καταφύγια ιχθύων, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, με σκοπό τη δημιουργία πυρήνα υποθαλάσσιας ζωής ή την εκπαίδευση ή ξενάγηση αυτοδυτών.
Το αξιοθέατο μπορεί να γίνει σε περιοχή με αμμώδη βυθό και σε μικρό σχετικά βάθος (10-15 μέτρα), μακριά από υφιστάμενες γραμμές ναυσιπλοΐας και επειδή εντός των ορίων του απαγορεύεται η αλιεία, ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, προσελκύοντας πληθώρα ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, που θα βρουν καταφύγιο για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους.
Η θαλάσσια έκταση που χρειάζεται ένα τέτοιο αξιοθέατο είναι σχετικά μικρή, γεγονός που διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Ενδεικτικά, μια έκταση 200Χ300 μέτρα (δηλαδή περίπου 2 γήπεδα ποδοσφαίρου) είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του αξιοθέατου.
Το αρχικό κόστος εκτίμησης για τον Δήμο Αλμυρού είναι 40.000 ευρώ και αφορά:
-Μελέτη σκοπιμότητας (οικονομοτεχνική, τεχνική έκθεση, σχέδιο κανονισμού λειτουργίας, τοπογραφικά διαγράμματα): 10.000 ευρώ.
-Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: 10.000 ευρώ.
-Υλικά για 6 έως 7 γλυπτά: 15.000 ευρώ. Θα δοθούν με τη διαδικασία της δωρεάς προς το Πανεπιστήμιο.
-Δημιουργία υφάλων: 5.000 ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, τα αγάλματα μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούνται τον Σεπτέμβριο του 2024 οπότε και θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.
Το συνολικό κόστος κατασκευής και πόντισης δεν ξεπερνάει τις 350.000 με 400.000 ευρώ και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των υφάλων. Η πόντιση είναι το πιο κοστοβόρο κομμάτι της συνολικής πρότασης.
Όπως επισημάνθηκε, «επειδή οι τεχνητοί ύφαλοι προσφέρουν καταφύγιο και θέσεις αναπαραγωγής για τα ψάρια, μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα σχετικά με την αλιεία, αλλά και από αναπτυξιακά προγράμματα για τον τουρισμό».
Σύμφωνα με την εισήγηση, «με τη λειτουργία του Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα. Έτσι επιτυγχάνεται:
Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος. Το υπάρχον τουριστικό προϊόν των τριών Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων εμπλουτίζεται και συνδέεται άρρηκτα με αυτούς, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο προορισμών πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο κάθε κομμάτι θα λειτουργεί επικουρικά με το άλλο. Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου. Διασύνδεση με διεθνείς φορείς θεματικού τουρισμού. Οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το