Τοπικά

Ελαιοτριβείο θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο “Θ”

Το μοναστήρι της Πάου
Το μοναστήρι της Πάου

Στη δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος, που θα περιλαμβάνει ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο λαδιού, το οποίο θα πουλιέται, στοχεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης με ελαιόδεντρα, που διαθέτει στο Μοναστήρι της Πάου, στην ευρύτερη περιοχή της Αργαλαστής.

Η πρωτοβουλία έρχεται μέσα από την Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Ιδρύματος και ήδη έχει σχεδιαστεί ένα πολύπλευρο πλαίσιο δράσεων, όπου θα συνδυάζονται η αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης τόνισε πως «ο περιβάλλων χώρος του Μοναστηριού της Πάου ανέρχεται στα 680 στρέμματα, εκ των οποίων πολλά είναι ελαιόδεντρα, που φθάνουν ακόμη και τα 1400. Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τα ελαιόδεντρα και την παραγωγή τους, τυποποιώντας το προϊόν. Το λάδι που παράγουμε, είναι βιολογικό έξτρα παρθένο και φέτος θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια τυποποίησης της παραγωγής. Αντί να το πουλήσουμε χύμα, θα τυποποιήσουμε το λάδι σε μπουκάλια των 250 γραμμαρίων και του μισού κιλού και τα οποία θα διαθέσουμε τόσο στο Μοναστήρι, όπου υπάρχει εκθετήριο, αλλά και στις επιστημονικές συναντήσεις που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο, που θα προσφέρονται ως δώρα, αλλά ακόμη και στα διεθνή συνέδρια, καθώς οι συμμετέχοντες το αναζητούν, για να το αγοράσουν ως ξεχωριστό ελληνικό προϊόν».
Ο ίδιος ανέφερε πως «για την αξιοποίηση του λαδιού υπάρχει και ένα μακρόπνοο σχέδιο, καθώς σχεδιάζεται η ένταξη του περιβάλλοντος χώρου σε κάποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε επιπλέον υποδομές, όπως ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο, και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα γύρω από το λάδι και την ελιά, με ευρύτερες τουριστικές και εκπαιδευτικές δράσεις».
Φέτος από το Πανεπιστήμιο πουλήθηκε λάδι σε χονδρική τιμή, αλλά τα έσοδα δεν ήταν μεγάλα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των ελαιόδεντρων δεν είχε κλαδευτεί και καθαριστεί.
«Για φέτος καθαρίσαμε και κλαδέψαμε το 1/3 των ελαιόδεντρων, ενώ με το μάζεμα των ελιών αυτή την περίοδο, θα γίνει και ο καθαρισμός στην υπόλοιπη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης.
Ο κ. Κοτζαμάνης υπογράμμισε πως «θέλουμε να κάνουμε μελλοντικά ένα πρότυπο αγρόκτημα γύρω από την ελιά και το λάδι. Και στο πλαίσιο αυτό έχουν πάρει πρωτοβουλία καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι σε επικοινωνία με καθηγητές του εξωτερικού, και κυρίως των ΗΠΑ, να στείλουν στο Μοναστήρι της Πάου φοιτητές, για να κάνουν εκπαίδευση την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, συμμετέχοντας και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα στόχος για το Μοναστήρι της Πάου είναι και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το