Τοπικά

Τα στέκια των μαθητών στο Βόλο “Θ”

Οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 4ου ΓΕΛ Βόλου που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν οι Εύα Καλλιακούδα, Κωνσταντίνα Ευαγγελάκη, Σίλια Κουτσουνίδη, Σωτηρία Γάκη, Βασιλική Διάλλα, Φωτεινή Ρέγκλη
Οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 4ου ΓΕΛ Βόλου που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν οι Εύα Καλλιακούδα, Κωνσταντίνα Ευαγγελάκη, Σίλια Κουτσουνίδη, Σωτηρία Γάκη, Βασιλική Διάλλα, Φωτεινή Ρέγκλη

Τα στέκια των εφήβων και των νέων στο Βόλο, όπως καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, τσιπουράδικα, ερεύνησαν μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ, στο πλαίσιο προγράμματος για την ανάδειξη της πόλης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πόλη διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από στέκια και σε διαφορετικές πλέον περιοχές, ενώ οι μαθητές μέσα στο ασφυκτικό καθημερινό πρόγραμμα προσπαθούν, έστω και για μισή ή μια ώρα, να βρουν ένα διάλειμμα ψυχαγωγίας, χαλάρωσης και άνετης κοινωνικής εξωστρέφειας με συνομηλίκους τους.

Τα αμιγώς στέκια των μαθητών στο Βόλο μάλλον είναι ελάχιστα πλέον, αφού στα ίδια μέρη συχνάζουν και πολλοί φοιτητές, αλλά και άλλοι νέοι, δημιουργώντας ένα διαφορετικό μίγμα από παρέες και συναναστροφές.

Στο πλαίσιο της έρευνας δημιουργήθηκε ένα βίντεο με τα στέκια, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση και σε γνωστή καφετέρια της παραλίας, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πόλο έλξης των εφήβων, έχοντας ουσιαστικά προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε γενιές και γενιές μαθητών.

Οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν οι Εύα Καλλιακούδα, Κωνσταντίνα Ευαγγελάκη, Σίλια Κουτσουνίδη, Σωτηρία Γάκη, Βασιλική Διάλλα, Φωτεινή Ρέγκλη.

Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου και υπεύθυνος του προγράμματος κ. Νίκος Ιωαννίδης τόνισε πως τα στέκια του Βόλου ως θέμα είναι επίκαιρο και χρήσιμο, γιατί μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που συμμετέχει το σχολείο και στοχεύουν στην ανάδειξη της πόλης.

«Ασχοληθήκαμε με τα στέκια των νέων στο Βόλο και εκεί περιλαμβάνουμε τις καφετέριες, τα ουζερί, τα μπαράκια, τις ταβέρνες, τα καταστήματα με επιτραπέζια. Επισκεφθήκαμε σημεία στην παραλία, στην οδό Κουμουνδούρου, στην Τάκη Οικονομάκη, στα Παλιά. Ερευνήσαμε την ιστορία και ορισμένων μαγαζιών και στην έρευνα περιλαμβάνονται φωτογραφίες από τα μαγαζιά, τον κόσμο, κάνοντας εμείς την αφήγηση. Παράλληλα προτείνουμε και κάποιες εναλλακτικές για τους συμπολίτες και τους επισκέπτες. Ο Βόλος διαθέτει μεγάλο αριθμό μαγαζιών στη διασκέδαση, αλλά ίσως να μην έχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Επικρατεί δηλαδή μια ομοιομορφία», τόνισε η μαθήτρια Εύα Καλλιακούδα.

Τρόπος εκτόνωσης

Η μαθήτρια Φωτεινή Ρέγκλη υπογράμμισε πως «οι νέοι, οι έφηβοι έχουν στέκια. Μάλιστα οι μαθητές εστιάζουν κυρίως στις καφετέριες, όπου το κόστος είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα. Δηλαδή με τρία ευρώ μάξιμουμ μπορούν να ψυχαγωγηθούν μέχρι και δύο ή περισσότερες ώρες. Επίσης είναι και οι ώρες, που οι μαθητές μπορούν να ψυχαγωγηθούν και ταιριάζει στη λειτουργία των καφέ, αφού δεν βγαίνουν αργά το βράδυ, με εξαίρεση ίσως το Σάββατο. Έτσι, κυρίως πηγαίνουν στις καφετέριες, είτε το μεσημέρι, είτε το απόγευμα, για να ξεφύγουν λίγο από το δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα. Επίσης μόδα είναι το τελευταίο διάστημα και τα ταχυφαγεία, όπου κάθονται, τρώνε και περνούν το χρόνο τους».

Πώς δημιουργούνται τα στέκια

Η Σίλια Κουτσουνίδη δήλωσε από την πλευρά της πως «ο Βόλος λόγω των πολλών φοιτητών έχει αναπτύξει πολύ το κομμάτι της διασκέδασης, με πολλά μαγαζιά και καλές εναλλακτικές για μια επαρχιακή πόλη. Επίσης υπάρχουν διάφορα σημεία με πυρήνες διασκέδασης, όπως στην παραλία, τα Παλιά, στις οδούς Κουμουνδούρου, Τάκη Οικονομάκη».

Συμπλήρωσε δε πως «το στέκι σε ένα μαγαζί δημιουργείται και από τις κλίκες μαθητών, που πρώτα πηγαίνει η μία και μετά ακολουθεί η άλλη. Πάντως πλέον οι μαθητές πηγαίνουν και σε μαγαζιά, όπου υπάρχουν φοιτητές, αλλά και άλλοι νέοι. Και όσο μεγαλώνουν οι μαθητές, τόσο επιλέγουν το στέκι ανάλογα με το αν τους αρέσει το στιλ, η ατμόσφαιρα και λιγότερο, αν πηγαίνει εκεί το κυρίαρχο ρεύμα».

Η Κωνσταντίνα Ευαγγελάκη σημειώνει ότι «οι καφετέριες αποτελούν για τους έφηβους την πιο εύκολη λύση, γιατί εκτός του Σαββάτου δεν επιτρέπεται από τους γονείς και το πολύ ξενύχτι για τα παιδιά τους. Παράλληλα λόγω των πολλών σχολικών υποχρεώσεων και των πανελλαδικών εξετάσεων, οι μαθητές δεν έχουν πολύ χρόνο για ευρύτερη διασκέδαση». Ακόμη πρόσθεσε πως «υπάρχουν στέκια στην πόλη, τα οποία είναι «κρυμμένα» σε διάφορα στενά, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, αλλά θα πρέπει να τα ψάξεις. Τέλος υπάρχουν και ορισμένα, λίγα όμως, μαγαζιά στο Βόλο, όπως καφέ, όπου, αν πάει ένας μαθητής, θα βρει σίγουρα γνωστούς συνομηλίκους του».

Στο θέμα αυτό η Εύα υπογράμμισε πως «παλιότερα, που δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα, πήγαινες κάπου και ήξερες ότι θα βρεις την παρέα σου, γιατί ήταν το στέκι σου. Τώρα με τα κινητά θα πρέπει να επικοινωνήσεις και να συνεννοηθείς προτού καθίσεις κάπου, ενώ υπάρχει και η γενικότερη αποξένωση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το