Τοπικά

Ελένη Καρακεζίδη: «Γέφυρα» Ελλάδας – Ρωσίας από τον Βόλο

Από το Νοβοροσίσκ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, η κ. Ελένη Καρακεζίδη βρέθηκε στον Βόλο, όπου έριξε… άγκυρα πριν από δυόμισι περίπου δεκαετίες. Η Ελληνίδα ομογενής από τη Ρωσία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα το 1995, ενώ τον Νοέμβριο του 2012 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ελληνορωσικού πολιτιστικού συλλόγου φιλίας και συνεργασίας, που έχει έδρα τον Βόλο και αριθμεί δεκάδες μέλη. Η ποντιακής καταγωγής φιλόλογος προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες, ενώ πριν από λίγες ημέρες επανεκλέγη στη διοίκηση του δραστήριου σωματείου.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης – τρίτη στην ιστορία του συλλόγου -, με την κ. Καρακεζίδη να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, ως αναγνώριση του πολύπλευρου έργου της στις δύο προηγούμενες θητείες της στην προεδρία. Την ερχόμενη Πέμπτη το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα κι αυτό έδωσε την ευκαιρία στην κ. Καρακεζίδη να αναφερθεί σε όσα σχεδιάζει για την προσεχή τετραετία.
«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε φτάσει τα 140 μέλη. Όμως, αρκετοί έφυγαν από τον Βόλο, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, είτε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, μια και η οικονομική κρίση δυσκόλεψε πολύ κόσμο. Πλέον αριθμούμε 90 περίπου μέλη, τόσο Έλληνες, όσο και ξένους. Από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε δύο υπηκοότητες, αφού ζούμε στην Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κ. Καρακεζίδη.

Το ανέβασμα δίγλωσσων θεατρικών παραστάσεων στα ελληνικά και ρωσικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς και η στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων του Βόλου, αφιερώματα σε σπουδαίους Ρώσους συγγραφείς που σημάδεψαν την παγκόσμια λογοτεχνία, όπως ο Αλεξάντρ Πούσκιν και η Άννα Αχμάτοβα, αλλά κυρίως τα μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης, είναι τα δυνατά «χαρτιά» του συλλόγου.
«Τα μαθήματα ξεκίνησαν με την ίδρυση του συλλόγου. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν περάσει δεκάδες μαθητές, που πήραν πιστοποίηση επιπέδου Β1. Και όσοι ενδιαφέρονται για τα ρωσικά, μας προτιμούν είτε γιατί θέλουν να μάθουν μία επιπλέον ξένη γλώσσα πέρα από τις συνήθεις, όπως είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, είτε γιατί υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον. Πριν λίγα χρόνια ένας μαθητής μας μετακόμισε στη Μόσχα, καθώς βρήκε εκεί εργασία και μένει μέχρι σήμερα. Και έχουμε και μία κατηγορία μαθητών, που τους ενδιαφέρει η ρωσική κουλτούρα και λογοτεχνία και ζητούν να μάθουν τη γλώσσα, όπως και όσοι επιλέγουν να πάνε στη Ρωσία για τουρισμό», σημείωσε στη συνέχεια η κ. Καρακεζίδη.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού «πάγωσε» τις δραστηριότητες του Ελληνορωσικού συλλόγου, αλλά η κ. Καρακεζίδη αισιοδοξεί πως σύντομα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. «Πέρα από τα μαθήματα, έχουμε το θέατρο. Υπεύθυνη στη θεατρική ομάδα είναι το μέλος της διοίκησης Ελισάβετ Κακοσιμίδη, ενώ συνδράμουν επίσης η Βικτώρια Αραπίδη και η Μαρία Καρακεζίδη. Λόγω των περιορισμών που ίσχυσαν το προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό του Covid-19, πήγαν πίσω αρκετά πράγματα, αλλά αισιοδοξώ ότι από εδώ και πέρα, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Προγραμματίζουμε αρκετά πράγματα, όπως μία συναυλία κι ένα συμπόσιο κεραμικής, σε ανταπόδοση της συνάντησης κεραμιστών που έγινε στο οινοποιείο του αδελφού μου, Γιάννη Καρακεζίδη, στην πόλη Ανάπα της Ρωσίας το φθινόπωρο του 2017».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στην Ακαδημία του Μαγνησιακού Βέρτζος και Ζέρης

Μπορεί η αγωνιστική προσφορά των Άγγελου Βέρτζου (κεντρική φωτό) και Αλέξανδρου Ζέρη (κάτω φωτό) στον…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος: Ζήτησε προπληρωμένη κάρτα 100ευρώ, τη φωτογράφισε κι έφυγε

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 34χρονος, διότι…

24 Δεκεμβρίου 2023

ΔΡΟΜΟΛΕΓΟΝΤΑΣ – Όταν καίμε… αιθανόλη

  Του Βασίλη Καλλία, παιδαγωγού κυκλοφορίας - εκπαιδευτή οδηγών Αλκοόλ και Βόλος, τσιπουράδικα και κρασάδικα,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Νεκρός 22χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο έξω από τη Λάρισα

Ένας νεκρός 22 ετών είναι ο τραγικός απολογισμός από το σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε το…

24 Δεκεμβρίου 2023

Κινείται για μεταγραφές ο Βόλος

Η Σούπερ Λιγκ διακόπτεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους παίκτες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Αλμυρού

  Σύστημα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων άρδευσης θα προμηθευτεί ο Δήμος Αλμυρού…

24 Δεκεμβρίου 2023