Τοπικά

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος : ”Ο,τι είναι σύγχρονο και μοντέρνο δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστό-Ας μιλήσουν τα Χριστούγεννα στην καρδιά μας”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώρου, στην εκπομπή του ράδιο Β.Ε.ΡΑ ”Κόκκινη Κάρτα”, είχε το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Παραμονές Χριστουγέννων και ο Σεβασμιώτατος, με λόγο που είναι πολύ προσιτός, φιλικός και άμεσος, αναφέρθηκε σε πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα.

Βρίσκεται στο Βόλο εδώ και 25 χρόνια, καθώς ενθρονίστηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος το 1998, μετά την κοίμηση του μακαριστού Χριστόδουλου και είναι 67 ετών, γεννημένος στον Αγιο Δημήτριο Αττικής το 1956.

Δήλωσε και είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή της εκκλησίας με τίτλο ”Το Αρχονταρίκι”.

Αναφερόμενος στην τοπική κοινωνία με την οποία έχει πλέον στενούς δεσμούς, επισήμανε ότι είχε και έχει συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές και τους δημάρχους, σε θεσμικό επίπεδο.

Επισήμανε ότι, η τοπική εκκλησία βοήθησε σημαντικά συνανθρώπους μας που υπέστησαν ζημιές στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Αναγνώρισε ως πολύ σημαντικό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, που διογκώνεται και δημιουργεί αδιέξοδα.

Δεν δίστασε να αναφερθεί στο θέμα τον ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, λέγοντας ότι, η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει το ”γάμο” ανάμεσα σε δυο άτομα του ίδιου φύλου, καθώς ο θεός όρισε ότι, ο άνδρας και η γυναίκα αλληλοσυμπληρώνονται κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, παρατηρώντας ότι, ”κάθε σύγχρονο και μοντέρνο δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστό”, για να προσθέσει ότι,”αυτά τα θέματα μπορεί να τα λύσει η πολιτεία με το σύμφωνο συμβίωσης και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά, ο ρόλος και οι κανόνες της εκκλησίας είναι δεδομένοι”.

Ιδιαίτερα για την επιθυμία ομόφυλων ζευγαριών να αποκτούν παιδιά με παρένθετη μητέρα, δήλωσε αντίθετος γιατί, ”κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μελλοντικά προβλήματα, όταν τα παιδιά θα αναζητήσουν τη βιολογική τους μητέρα και θα έχουν άλλη εικόνα στο σπίτι από αυτή των γονέων διαφορετικού φύλου που θα έχουν τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο και στις παρέες τους. Όμως η εκκλησία θα βαπτίζει όλα τα παιδιά αδιακρίτως”.

Για τον περίφημο ”χωρισμό κράτους-εκκλησίας, τόνισε ότι, ουσιαστικά δεν υφίσταται, γιατί η πολιτεία χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική περιουσία και συνεπώς οι ιερείς ορθώς μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο. Στη Μητρόπολη Δημητριάδος, υπάρχουν 30 ιερείς που δεν μισθοδοτούνται από το κράτος, από τους οποίους οι 20 προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και οι 10 μισθοδοτούνται από ειδικό ίδρυμα της τοπικής εκκλησίας, βασιζόμενο κυρίως στις εισφορές των πιστών.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα, ‘‘ας αφήσουμε τα Χριστούγεννα να μιλήσουν στην καρδιά μας”.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

2.500 δέματα αγάπης για τους άπορους από τα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος

Κοντά στα 2.500 ανέρχονται τα δέματα με τρόφιμα που από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας…

24 Δεκεμβρίου 2023

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝ. ΣΤΑΜΟΥ

Όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…

24 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΒΑΪΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπάππο και θείο ΒΑΪΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ Ετών 94 κηδεύουμε…

24 Δεκεμβρίου 2023

Προσοχή στις απάτες την περίοδο των εορτών – Συμβουλές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου

  Οι γιορτές έφτασαν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι καταναλωτές, επιλέγουν να κάνουν τις…

24 Δεκεμβρίου 2023

6ο Volos Santa Run για ενίσχυση ιδρυμάτων

  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Ο Μύλος και Εσείς» – Περιοδική έκδοση της Loulis Food Ingridients

  Η περιοδική ενημερωτική έκδοση της Loulis Food Ingridients «Ο Μύλος και Εσείς» κυκλοφόρησε. Σημειώνει,…

24 Δεκεμβρίου 2023