Τοπικά

2.500 δέματα αγάπης για τους άπορους από τα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος

Κοντά στα 2.500 ανέρχονται τα δέματα με τρόφιμα που από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας προσφέρονται σε άπορους από τα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Κρέας, ελαιόλαδο, αβγά, τυριά, ζυμαρικά, όσπρια, γλυκά, ζάχαρη και άλλα είδη περιλαμβάνονται στα δέματα, που με πολύ αγώνα συγκέντρωσαν και φέτος τα ενοριακά συσσίτια, απόρροια της σημαντικής ανταπόκρισης των πιστών.
Τα Σπίτια Γαλήνης λειτούργησαν προχθές Παρασκευή τελευταία μέρα και θα ανοίξουν πάλι μετά τις δεκαπενθήμερες γιορτές, προκειμένου να ξεκουραστούν οι εθελόντριες γυναίκες.
Ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου επισήμανε πως «καθημερινά προσφέρονται κοντά στις 2.000 δωρεάν μερίδες φαγητού σε άπορους. Ωστόσο, επειδή τα Χριστούγεννα οι ανάγκες για δέματα είναι πάντα πιο αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο γι’ αυτό και φέτος ο αριθμός των δεμάτων με τρόφιμα μπορεί να αγγίξει και τα 2.500. Μάλιστα η διάθεσή τους ήδη έχει ξεκινήσει από τα Σπίτια Γαλήνης».

Ακόμη και 50% μείωση στα δέματα
Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τις ζημιές που υπέστησαν πολλά νοικοκυριά της πόλης από τις πλημμύρες αύξησε τις ανάγκες των πολιτών για βοήθεια.
Μάλιστα η Μητρόπολη βλέποντας τον όγκο των αναγκών απέστειλε και επιστολές σε φορείς πανελλαδικά για να στηρίξουν το φιλανθρωπικό της έργο.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πόλη αποτυπώθηκε και στη διάθεση των πολιτών να προσφέρουν τρόφιμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος λιγότεροι πρόσφεραν τρόφιμα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και οι ναοί να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τα κενά με τρόφιμα στα δέματα.
Στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου δόθηκαν φέτος 130 δέματα σε άπορους. «Υπάρχουν οι πιστοί που προσφέρουν τρόφιμα και αυτοί που δίνουν χρήματα. Μάλιστα για τα τρόφιμα είχαμε ανακοινώσει τα είδη που χρειάζονται και τα οποία έχουν μια συνολική αξία γύρω στα 35 ευρώ» τόνισε ο προϊστάμενος του ναού π. Καλλίνικος και πρόσθεσε πως «πέρυσι δέματα με τρόφιμα έδωσαν 80 άτομα και φέτος είναι 40. Υπάρχει μείωση που εξηγείται από τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν και τα ίδια τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας. Επίσης και οι πλημμύρες επέδρασαν σημαντικά, καθώς ακόμη και αυτοί που δεν υπέστησαν ζημιές, πολύ πιθανό να βοήθησαν αγαπημένους που είχαν ζημιές».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος για το σπίτι γαλήνης στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης π. Αντώνιος Μπογιατζόγλου σημείωσε πως «φέτος τα Χριστούγεννα η συγκέντρωση τροφίμων ήταν πιο δύσκολη από πέρυσι. Βλέπουμε ότι και λιγότεροι πρόσφεραν δέματα, αλλά και έφεραν και είδη που δεν κοστίζουν ιδιαίτερα. Για παράδειγμα ο κόσμος απέφευγε να προσφέρει κοτόπουλο ή το λάδι το οποίο έχει ακριβύνει και διέθετε μακαρόνια, όσπρια και γάλατα. Θυμόμαστε μέχρι και πριν δύο χρόνια πως σε κάθε δέμα βάζαμε εκτός από κοτόπουλο, ακόμη και μπριτζόλες, γιατί οι πιστοί είχαν μεγαλύτερη άνεση και έφερναν εκτός από ζυμαρικά και κρέας. Φέτος αυτό το είδαμε σε μικρότερο βαθμό. Ωστόσο βλέπουμε ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και με την εκτίναξη της ακρίβειας, έχει επηρεαστεί αρνητικά και η δυνατότητα προσφοράς από τους πιστούς».
Μάλιστα ο ίδιος υπογραμμίζει πως η καλύτερη χροιά στην προσφορά τροφίμων ήταν πριν δύο χρόνια, στα Χριστούγεννα του 2021 που λόγω περιοριστικών μέτρων στην πανδημία και των αποταμιεύσεων που είχαν σημειωθεί τότε, οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολλά πράγματα.
Ο π. Αντώνιος είπε πως προσφέρθηκαν 100 δέματα με πολλά είδη, ενώ με την πληρωμή των συντάξεων και των άλλων επιδομάτων ο κόσμος βοήθησε περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι ανέμενε αυτή την οικονομική «ανάσα».

Share
Ετικέτες: Δέματα Αγάπης

Πρόσφατα άρθρα

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος : ”Ο,τι είναι σύγχρονο και μοντέρνο δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστό-Ας μιλήσουν τα Χριστούγεννα στην καρδιά μας”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώρου, στην εκπομπή του ράδιο Β.Ε.ΡΑ ”Κόκκινη…

24 Δεκεμβρίου 2023

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝ. ΣΤΑΜΟΥ

Όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…

24 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΒΑΪΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπάππο και θείο ΒΑΪΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ Ετών 94 κηδεύουμε…

24 Δεκεμβρίου 2023

Προσοχή στις απάτες την περίοδο των εορτών – Συμβουλές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου

  Οι γιορτές έφτασαν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι καταναλωτές, επιλέγουν να κάνουν τις…

24 Δεκεμβρίου 2023

6ο Volos Santa Run για ενίσχυση ιδρυμάτων

  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Ο Μύλος και Εσείς» – Περιοδική έκδοση της Loulis Food Ingridients

  Η περιοδική ενημερωτική έκδοση της Loulis Food Ingridients «Ο Μύλος και Εσείς» κυκλοφόρησε. Σημειώνει,…

24 Δεκεμβρίου 2023