Τοπικά

Προσοχή στις απάτες την περίοδο των εορτών – Συμβουλές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου

 

Οι γιορτές έφτασαν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι καταναλωτές, επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά, ενώ και οι επιτήδειοι αυτή την περίοδο εφευρίσκουν διάφορους τρόπους να «χτυπήσουν» και να «απομυζήσουν» καταθέσεις και χρήματα καταναλωτών.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δίνει συμβουλές και ενημερώνει τους καταναλωτές σε θέματα απάτης με τη χρήση διαδικτύου.
Όπως τονίζει:
Παρατηρείται πως την περίοδο των εορτών η συνηθέστερη μορφή εξαπάτησης στο διαδίκτυο πραγματοποιείται υπό το πρόσχημα διαδικτυακών αγορών. Συνήθως ηλεκτρονικές σελίδες με περιεχόμενο προσφορές, οι οποίες είναι πολύ «καλές» για να είναι αληθινές και είναι συνήθως διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Ο καθένας από εμάς, πριν την αγορά οποιοδήποτε προϊόντος, μπορεί εύκολα να πραγματοποιήσει προσωπική έρευνα στο διαδίκτυο για την έδρα, τη νομιμότητα και τις κριτικές του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τραπεζικά δεδομένα που συνδέονται με λογαριασμούς μας όπου υπάρχει συχνή δραστηριότητα ή μεγάλα χρηματικά ποσά. Επίσης ενημερωνόμαστε για τους όρους επιστροφή χρημάτων του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος και ελέγχουμε για την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος από το κατάστημα αγοράς, καθώς και τις λεπτομέρειες του προϊόντος που επιλέξαμε.
Επίσης, συχνό φαινόμενο αποτελεί και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων όπου προφασιζόμενος αποστολέας τυγχάνει κάποιος «Οργανισμός» και μας ζητεί ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικό πρόσβασης, όνομα χρήστη και προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία ταυτοποίησης, ενώ παράλληλα επισυνάπτεται ένας υπερσύνδεσμος (link) τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε ή ακόμη και εικονίδιο με το λογότυπο του οργανισμού. Γενικότερα σε τέτοιου είδους επιθέσεις εάν δεν ακολουθήσουμε το επισυναπτόμενο link και ελέγξουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα τις περισσότερες των περιπτώσεων είμαστε ασφαλείς. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με το τραπεζικό μας κατάστημα, να ελέγξουμε την κατάσταση που έχει περιέλθει η συσκευή μας και να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια αστυνομική Αρχή.
Επειδή την περίοδο των εορτών η επαφή μας με τους λογαριασμούς που διατηρούμε στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εντονότερη, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε και σε τυχόν προσωπικά μηνύματα που δεχόμαστε, ακόμη και από προσφιλή μας πρόσωπα, όπου επισυνάπτονται link ή μας ζητούνται χρηματικά ποσά, προφασιζόμενα ξαφνική οικονομική βοήθεια. Είναι πιθανό ο έλεγχος του προφίλ του αποστολέα να έχει περάσει από σφάλμα σε κάποιον επιτήδειο και με αυτό τον τρόπο να υποστούμε οικονομική ζημιά εμείς οι ίδιοι ή να χάσουμε με την σειρά μας και εμείς τον έλεγχο του δικού μας λογαριασμού.
Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να διατηρούμε το λογισμικό της συσκευής μας ενημερωμένο, να ασφαλίζουμε κατάλληλα το οικιακό μας δίκτυο, να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, όπου είναι εφικτό επιλέγουμε ταυτοποίηση στοιχείων δύο παραγόντων, με τη μέθοδο SLAM (έλεγχο Sender-Links-Attachment-Message) να εντοπίζουμε ύποπτα μηνύματα ψαρέματος συγκρίνοντας παράλληλα την διεύθυνση των προηγούμενων πραγματικών μηνυμάτων του αποστολέα και τέλος ελέγχουμε για τυχόν ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη στο περιεχόμενο των μηνυμάτων. Σε περίπτωση που έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης εξασφαλίζουμε τυχόν ηλεκτρονικά ίχνη χωρίς να διαγράψουμε κάτι και επικοινωνούμε άμεσα με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών που δεν αναγνωρίζουμε, καθώς και με την αρμόδια αστυνομική Αρχή.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου είναι τα 2421076957 (αξιωματικός Υπηρεσίας) και 2421076959 (Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας), ενώ με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ακόλουθους τρόπους με τους ακόλουθους τρόπους: Τηλέφωνο: 11188, fax: 213-1527471, email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb, ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα.

 

Share
Ετικέτες: απάτες

Πρόσφατα άρθρα

6ο Volos Santa Run για ενίσχυση ιδρυμάτων

  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Ο Μύλος και Εσείς» – Περιοδική έκδοση της Loulis Food Ingridients

  Η περιοδική ενημερωτική έκδοση της Loulis Food Ingridients «Ο Μύλος και Εσείς» κυκλοφόρησε. Σημειώνει,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θα έριχναν στην αγορά χιλιάδες δόσεις κοκαΐνης αξίας 100.000 ευρώ – Κατασχέθηκε ένα κιλό κοκαΐνης στο Σέσκλο

  Τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στη Μαγνησία κατάσχεσαν προχθές το βράδυ στο Σέσκλο, αστυνομικοί του…

24 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 24/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 15.00 Ολυμπιακός-Απόλλων Π. -Ζ-…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διώξε τις φοβίες σου

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Διαβάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας βλέπει κανείς…

24 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη:Με επιτυχία επέμβαση στον 21χρονο Γεράσιμο – Ιάσονα στη Βοστώνη

Αχτίδες ελπίδας για τον 21χρονο Γεράσιμο - Ιάσονα Γεωργιάδη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες…

24 Δεκεμβρίου 2023