Τοπικά

Διώξε τις φοβίες σου

 

Της
Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc,
δρ Φαρμακευτικής

Διαβάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας βλέπει κανείς ότι όλα έγιναν από ανθρώπους που πίστεψαν πολύ σε κάτι, ακόμη κι αν αυτό φαινόταν ανέφικτο ή αδύνατο να συμβεί. Είναι σαν να απαίτησαν ένα θαύμα και έγινε, σαν να έφτιαξαν ένα ολοζώντανο όραμα που πήρε σάρκα και οστά. Άλλος έγινε μεγάλος επιστήμονας, άλλος δημιουργικός επιχειρηματίας, διάσημος τραγουδιστής ή επαναστάτης.
Σαν παιδιά ξέρουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο και το απαιτούμε, γιατί νιώθουμε σπουδαίοι. Όμως, μεγαλώνοντας οι άλλοι μας πείθουν ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε με στερεότυπα και κουτσουρεύουμε συνεχώς τα όνειρά μας. Χάνουμε την πίστη μας στη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας και γεμίζουμε αρνητικά συναισθήματα και φοβίες.
Ο φόβος είναι χρήσιμο συναίσθημα, είναι μια αντίδραση σε κάποιον συγκεκριμένο αντικειμενικό κίνδυνο και οδηγεί σε άμεση φυγή από το φοβογόνο ερέθισμα. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι στην ταράτσα ενός κτηρίου, ο φόβος που νιώθεις σε προειδοποιεί για τον κίνδυνο πτώσης και σοβαρού τραυματισμού. Αν όμως παθαίνεις κρίση πανικού όταν ανεβαίνεις σε μια απλή σκάλα, αυτό είναι φοβία που κάνει τη ζωή σου δυσλειτουργική. Δηλαδή, η φοβία είναι υπερβολικός και επανερχόμενος φόβος, μια αντίδραση δυσανάλογη προς την αιτία που την προκαλεί ή την κατάσταση που την πυροδοτεί.
Αντίθετα, ο φόβος συντροφεύει τους πάντες ολόκληρη τη ζωή. Ξεκινά από την ώρα που γεννιόμαστε και μεταβαίνουμε από ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως η κοιλιά της μητέρας μας σε έναν άγνωστο κόσμο. Μετά έχουμε πάντα κάτι να φοβόμαστε, τον μπαμπούλα που θα μας φάει αν δεν είμαστε καλά παιδιά, την αποτυχία που καραδοκεί σε κάθε ενέργειά μας, την εγκατάλειψη ή την απόρριψη που ενδέχεται να βιώσουμε. Προς το τέλος της ζωής μας νιώθουμε έντονα τον φόβο του θανάτου. Για τα άτομα που υποφέρουν από φοβίες, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι συγκρούονται εσωτερικά και ότι η εμφάνιση μιας φοβίας δεν έχει χωροχρονική τάξη, μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν δυσκολεύεσαι να πετύχεις κάτι που επιθυμείς, να βρεις σύντροφο ή να αποκτήσεις εργασία. Γεννιέται μια αμφιβολία, ελλοχεύει ένας φόβος μέσα σου ότι μπορεί να μην γίνει αυτό που θέλεις, ένας φόβος που μπορεί να μετατραπεί τελικά σε φοβία κι ακόμη χειρότερα σε κρυφή πίστη. Προτίμησε τα ευχάριστα συναισθήματα ώστε να ζεις όμορφα γεγονότα και εμπνεύσου από αυτούς που πίστεψαν βαθιά στο όραμά τους και πέτυχαν αυτό που ήθελαν.

Share
Ετικέτες: Χαράς Ζήκα

Πρόσφατα άρθρα

Τέμπη:Με επιτυχία επέμβαση στον 21χρονο Γεράσιμο – Ιάσονα στη Βοστώνη Αχτίδες ελπίδας για τον 21χρονο Γεράσιμο – Ιάσονα Γεωργιάδη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες, η πρώτη από μία σειρά επεμβάσεων, στις οποίες θα υποβληθεί στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στο οποίο νοσηλεύεται. Ο Γεράσιμος είναι ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας των Τεμπών, που συγκρούστηκε με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Μέσα Νοεμβρίου, διακομίσθηκε με ειδική πτήση από την 110 πτέρυγα μάχης στη Βοστώνη των ΗΠΑ, προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Η πρώτη επέμβαση στο κεφάλι, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Θ», στέφθηκε με επιτυχία. Στο πλευρό του έχει την οικογένειά του, καθώς και μία ομάδα εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Στόχος είναι να λάβει ειδική θεραπεία, προκειμένου να καταφέρει να επανέλθει και να επιστρέψει νικητής στην πατρίδα του και στην πόλη του.

Αχτίδες ελπίδας για τον 21χρονο Γεράσιμο - Ιάσονα Γεωργιάδη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’ – ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

24 Δεκεμβρίου 2023

Νεαρός έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου

Νεαρός υπό την επήρεια αλκοόλ , έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου στην οδό Ιάσωνος στις 3:00 το…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023