Κόσμος

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει αισθητά. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη φαίνεται ότι, τη χρονιά που τελειώνει, βρήκαν τους τρόπους να ανακάμψουν από την ύφεση του 2022 βλέποντας τις περιουσίες τους, αξίας δισεκατομμυρίων, να μεγαλώνουν.

Αυτό προκύπτει από τη real time λίστα του Forbes, η οποία, κατέγραψε μεγάλες απώλειες στις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023, οι άνθρωποι που είχαν περιουσίες δισεκατομμυρίων τις είδαν να μειώνονται κατά 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022.

Ποιος είναι πρώτος
Σύμφωνα με την αποτίμηση της 15ης Δεκεμβρίου 2023, η κορυφή της λίστας άλλαξε «χέρια», με τον Έλον Μασκ να κατακτά και πάλι την πρώτη θέση, με περιουσία πάνω από 253 δισ. δολάρια. Ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας, είναι ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, αλλά και γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, Inc. Είναι, επίσης, και πρόεδρος στην εταιρεία φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity, αλλά και ιδρυτής της Neuralink, που έχει ως αντικείμενο την έρευνα για τη συμβίωση των ανθρώπων με την τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, έχει ιδρύσει την The Boring Company, εταιρεία διάνοιξης σηράγγων ενώ, στις 25 Απριλίου του 2022 ανακοινώθηκε και ότι εξαγόρασε το Twitter, έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Μπερνάρ ΑρνόΜπερνάρ Αρνό

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο -πρώτος πέρυσι- Μπερνάρ Αρνό. Ο Γάλλος μεγιστάνας, που έχει γεννηθεί το 1949, είναι επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης ενώ δραστηριοποιείται στην αγορά των luxury προϊόντων, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας της παγκόσμιας αγοράς, LVMH. Ο όμιλος ελέγχει περίπου 60 θυγατρικές που διαχειρίζονται 75 επώνυμες μάρκες, μεταξύ των οποίων οι Louis Vuitton, Moet Hennessy, Tiffany & Co., Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Loro Piana, Kenzo, Celine, Sephora, Princess Yachts, TAG Heuer και Bulgari.

Τα νέα πρόσωπα της λίστας
Σε σχέση με το 2022, φέτος, η λίστα περιέχει τρία new entries, με πρώτο και καλύτερο τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που καταλαμβάνει την 6η θεση, με περιουσία που φτάνει τα 118 δισ. δολάρια. Ο γεννημένος στις 14 Μαΐου του 1984 προγραμματιστής, είναι γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Εντουάρντο Σάβεριν, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιούζ. Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook.

Στην 8η θέση, με περιουσία ύψους 111.2 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο αμερικανός Λάρι Πέιτζ. Γεννημένος στις 26 Μαρτίου του 1973, είναι, μαζί με τον Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Google. Μέχρι το 2019, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc, μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google. Τη θέση παραχώρησε, στη συνέχεια, στον Σούνταρ Πιτσάι.

Στη 10η θέση της λίστας, είναι ο Σεργκέι Μπριν, με το ύψος της περιουσίας του να αγγίζει τα 106.8 δισ. δολάρια. Ο είναιΡωσοαμερικανός επιχειρηματίας, μηχανικός υπολογιστών και συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Google, ειναι γεννημένος στις 21 Αυγούστου 1973 στη Μόσχα. Είναι ο πρόεδρος της Alphabet Inc, μητρική εταιρεία της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google.

Τα φαβορί που έμειναν εκτός
Εκτός του top 10 βρέθηκαν δυο Ινδοί και ένας Μεξικανός καθώς, ο Γκαουτάμ Αντάνι δεν είναι πλέον στη λίστα του Forbes. Ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος, ιδρυτής και πρόεδρος του πολυεθνικού ομίλου που δραστηριοποιείται στα λιμάνια της Ινδίας, Adani Group, είδε πάνω από 50% μείωση της περιουσίας του τους τελευταίους μήνες.

Και ο Μουκές Αμπάνι, όμως, βρέθηκε εκτός λίστας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης σε αξία εταιρείας της Ινδίας, Reliance Industries, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και 15ος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία που έφτασε τα 92 δις. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023.

Τέλος, εκτός λίστας βρέθηκε και ο 83χρονος Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Χελού. Ο ίδιος δραστηριοποιείται στους τομής της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των βιομηχανικών κατασκευών, των μεταφορών, του real estate, των ΜΜΕ, της ενέργειας, του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της τεχνολογίας, του λιανικού εμπορίου, του αθλητισμού και των οικονομικών υπηρεσιών.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι το 2023
Ίλον Μασκ, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Καναδάς, 253,2 δισ. δολάρια
Μπερνάρ Αρνό, Γαλλία, 199,5 δισ. δολάρια
Τζεφ Μπέζος, ΗΠΑ, 169,7 δισ. δολάρια
Λάρι Έλισον, ΗΠΑ, 129.9 δισ. δολάρια
Γουόρεν Μπάφετ, ΗΠΑ, 120.1 δισ. δολάρια
Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ΗΠΑ,118 δισ. δολάρια
Μπιλ Γκέιτς, ΗΠΑ, 117.7 δισ. δολάρια
Λάρι Πέιτζ, ΗΠΑ, 111.2 δισ. δολάρια
Στιβ Μπάλμερ, ΗΠΑ, 109.8 δισ. δολάρια
Σεργκέι Μπριν, Ρωσία, ΗΠΑ, 106.8 δισ. δολάρια
*Στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι το 2022
Μπερνάρ Αρνό, Γαλλία, 184.3 δισ. δολάρια
Ίλον Μασκ, ΗΠΑ,174.8 δισ. δολάρια
Γκαουτάμ Αντάνι, Ινδία, 133.2 δισ. δολάρια
Τζεφ Μπέζος, ΗΠΑ, 111.5 δισ. δολάρια
Μπιλ Γκέιτς, ΗΠΑ, 104.9 δισ. δολάρια
Γουόρεν Μπάφετ, ΗΠΑ, 104.6 δισ. δολάρια
Λάρι Έλισον, ΗΠΑ, 102.1 δισ. δολάρια
Μουκές Αμπάνι, Ινδία, 91 δισ. δολάρια
Κάρλος Σλιμ Χελού, Μεξικό, 81 δισ. δολάρια
Στιβ Μπάλμερ, ΗΠΑ, 80.8 δισ. δολάρια
*Στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή:ethnos

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023

Εισαγγελέας που εργαζόταν από το σπίτι ζητά 1,1 εκατ. ευρώ αποζημίωση επειδή της υπέδειξαν εθελουσία έξοδο

Γυναίκα εισαγγελέας εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς δεν πήγαινε στην Εισαγγελία και δεν ανέβαινε…

23 Δεκεμβρίου 2023