Τοπικά

«Εκτός πραγματικότητας ο Κοντοζαμάνης για την Πρωτοβάθμια Υγεία της Μαγνησίας»

Στη Βουλή συζητήθηκε στις 13.07.2020, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μαγνησίας και το γεγονός ότι αυτές παραμένουν υποστελεχωμένες και «ανοχύρωτες» στη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Για να δώσει απαντήσεις προσήλθε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας της Μαγνησίας (Κ.Υ. αστικού τύπου, Κ.Υ. υπαίθρου ΤΟΜΥ) αντιμετωπίζουν διαχρονικές ελλείψεις στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι νέες εξειδικευμένες υγειονομικές ανάγκες της πανδημίας. Και στο επίπεδο αυτό οι δομές αυτές παραμένουν «ανοχύρωτες», καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο υγειονομικός εξοπλισμός που διαθέτουν δεν επαρκεί για να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση και η πρώτη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε, ότι ο Νομός Μαγνησίας έχει ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο διαθέτοντας απομακρυσμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές, παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και νησιωτικό σύμπλεγμα και είναι μια περιοχή με μεγάλες τουριστικές ροές ιδιαίτερα το καλοκαίρι. «Συνεπώς η εικόνα που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η πρωτοβάθμια υγεία στη Μαγνησία, δεν μπορεί ούτε να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά ούτε και να ανταποκριθεί με σύγχρονο τρόπο στις νέες και εξειδικευμένες υγειονομικές ανάγκες», σημείωσε ο Βουλευτής ρωτώντας τον αρμόδιο Υφυπουργό αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι καταγεγραμμένες ανάγκες όχι σύμφωνα μόνο με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύμφωνα με τα οργανογράμματα που υπάρχουν στις πρωτοβάθμιες δομές του Ν.Μαγνησίας.

Στην ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο Υφυπουργός, ενώ αναγνώρισε ότι στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας της Μαγνησίας υπάρχουν ελλείψεις και κενά σε υγειονομικό προσωπικό, εν τούτοις δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για τον αν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά αυτά σύμφωνα με τα οργανογράμματα των δομών υγείας της Μαγνησίας. Αρκέστηκε στο να παραθέσει αόριστα χρονοδιαγράμματα για επικείμενες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, χωρίς, όμως, να απαντά για το αν θα υπάρξουν και ποιες θα είναι οι προσλήψεις αυτές που θα αφορούν τη Μαγνησία και τις δομές της.

Ο κ. Κοντοζομάνης αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στον υγειονομικό εξοπλισμό των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της Μαγνησίας, αναφερόμενος, όμως, μόνο στα μέσα ατομικής προστασίας και όχι στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό που θα επιτρέψει την ιχνηλάτηση και την πρώτη διαχείριση κρούσματος.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, επέμεινε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να μιλάει για επάρκεια, τη στιγμή που από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής καταγγέλλεται ότι, ενώ το Κέντρο Υγείας Αλμυρού παραλαμβάνει προκαταρκτικό θάλαμο ISOBOX, όλες οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές της Μαγνησίας και της Αργαλαστής δε διαθέτουν προκαταρκτικό θάλαμο. «Δεν είναι δυνατόν η προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού να επαφίεται σε έναν ανταγωνισμό ορισμένων Βουλευτών της Συμπολίτευσης για το ποιος έχει τις περισσότερες διασυνδέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό τον απαραίτητο εξοπλισμό», τόνισε ο Βουλευτής.

Ο  κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο περιστατικό με το ατύχημα των δύο νέων παιδιών στο Τρίκερι,  όπου δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να κάνει τη διακομιδή και έτσι οι νέοι μεταφέρθηκαν με αγροτικό ΙΧ. Ελλείψεις σε οδηγούς ΕΚΑΒ εκτός από το ΚΥ Αργαλαστής, έχουν και στο ΚΥ Βελεστίνου και στο ΚΥ Αλμυρού. «Σε επίπεδο Σποράδων, στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου από τις πέντε προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, γενικών γιατρών παθολόγων δεν υπηρετεί ούτε ένας, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου ακόμη και σήμερα υπηρετούν μόνο αγροτικοί γιατροί, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός που να καλύπτει υγειονομικά το νησί και όλα αυτά μεσούσης της τουριστικής σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα του πλωτού ασθενοφόρου για τις Βόρειες Σποράδες, τονίζοντας ότι η προσπάθεια και ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το 2018, από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας. Σήμερα σε ανακοινώσεις για το θέμα παρατηρείται ένα οξύμωρο: από τη μία ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής δηλώνει ότι το θέμα δρομολογείται, από την άλλη σε μια συνάντηση του Υπουργείου Υγείας με τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός του ΕΚΑΒ για παροχή πλωτού ασθενοφόρου στις Βόρειες Σποράδες. «Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το τι ισχύει για να ξέρουμε και εμείς τι μέλλει γενέσθαι;», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν χωρεί άλλος εμπαιγμός των κατοίκων των Βορείων Σποράδων για το θέμα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι το πλωτό μέσο ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Σώματος και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να συνεργαστεί το Λιμενικό Σώμα με το ΕΚΑΒ έτσι ώστε το πλωτό μέσο να έχει τη δυνατότητα να κάνει και διακομιδές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το