Πολιτισμός

Έκθεση στο Μουσείο της Πόλης για το Γυμνάσιο Θηλέων – Η πορεία του Βόλου έως τα τέλη του 20ού αιώνα 

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) λειτουργεί κανονικά με το εβδομαδιαίο ωράριο να παραμένει το ίδιο (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 19.00, Δευτέρα κλειστό). Στοιχεία επικοινωνίας τηλ. 2421029878, e-mail: [email protected]/. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.
Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση «Βόλος 10 + ιστορίες». Η έκθεση, που άνοιξε τον Μάιο του 2019, βασίζεται στις δωρεές των συμπολιτών και αναπτύσσεται και στους δύο ορόφους του Μουσείου. Παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες και πολλές παράλληλες ιστορίες.

Ακόμη, παρατείνεται, έως 30 Αυγούστου, η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Θηλέων Βόλου 1921-1981, ενθυμήματα». Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά της συλλογής του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα, όλα τους μοναδικές μαρτυρίες της 60χρονης ιστορίας του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, που ιδρύθηκε το 1921.
Αν και ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην ελληνική περιφέρεια, απέκτησε μόνιμη στέγη – στα διδακτήρια στην οδό Λόρδου Βύρωνος και Κύπρου – μόλις το 1966. Δέκα χρόνια αργότερα οι τάξεις του Γυμνασίου χωρίστηκαν και δημιουργήθηκε το Λύκειο Θηλέων Βόλου. Η λειτουργία τους σταμάτησε με την κατάργηση των αμιγών σχολείων το 1981. Δεν ξεχάστηκαν όμως από τις χιλιάδες μαθήτριές τους, που το 1991 ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, με σημαντική πολιτισμική παρέμβαση στην κοινωνία του Βόλου.

Η δημιουργία αρχείου ήταν πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου. Η ανταπόκριση των αποφοίτων ήταν μεγάλη. Με ενθουσιώδη εθελοντική εργασία του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών του Συνδέσμου, το αρχείο οργανώθηκε και άνοιξε στο κοινό, πρώτη φορά το 2008 στα γραφεία του, στην οδό Σπυρίδη και Γαλλίας.
Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ανανεωμένο και εμπλουτισμένο ιστότοπο του Μουσείου Πόλης (www.vmoc.gr), ο οποίος είναι διαθέσιμος και στα αγγλικά και στον οποίο εκτός από τις απαραίτητες χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Μουσείου και του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό (ηχητικούς ιστορικούς περιπάτους για τη δεκαετία του 1940, εικονικές διαδρομές στην πόλη), αλλά και πολυμέσα (βίντεο και υλικό από δράσεις της Διεύθυνσης). Δίνεται επίσης η δυνατότητα τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης της μεγάλης έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά», με την οποία εγκαινιάστηκε το Μουσείο, ενώ σε τακτική βάση θα παρουσιάζονται επιλεγμένες ιστορίες από την παρούσα έκθεση.

Επίσης κανονικά λειτουργούν και οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου. Συγκεκριμένα, τα τμήματα δανεισμού του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου λειτουργούν, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων και παραμονής σε κλειστούς χώρους. Η χρήση των αναγνωστηρίων θα γίνεται μόνο κατόπιν αίτησης κι εφόσον δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2421039644 & 2421021664, mail [email protected]/.
Αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας και οι όροι επίσκεψης ανά βιβλιοθήκη είναι:
Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μακρινίτσης 81, κτίριο Σπίρερ): Ωράριο κοινού Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-14.30 και Τρίτη, Πέμπτη 17.00-20.00. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 2 άτομα ταυτόχρονα εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.
Βιβλιοθήκη Νέας Αγχιάλου (παραλία Ν. Αγχιάλου): Ωράριο κοινού Τρίτη και Πέμπτη 8.30-14.30. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 1 άτομο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.
Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας (Αναπαύσεως-Καραμπατζάκη, Μεταξουργείο): Ωράριο κοινού Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 8.30-14.30. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 1 άτομο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το