Πολιτισμός

Έκθεση προβολής νέων καλλιτεχνών Rooms με τη συμμετοχή της Φαίης Τζανετουλάκου

Ενάντια στον περιρρέοντα ζόφο και με μεγάλη προσοχή στους υγειονομικούς κανόνες, ανοίγει αυτό το Σαββατοκύριακο, η ετήσια έκθεση προβολής νέων καλλιτεχνών Rooms 2021 στην γκαλερί Καππάτος στην Αθήνα, η οποία έχοντας συμπληρώσει πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στον καλλιτεχνικό χάρτη της χώρας, δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες επιμελητές να προτείνουν νέους δημιουργούς σε μία προσπάθεια προώθησης της νέας ελληνικής τέχνης. Στην έκθεση συμμετέχει εκ Βόλου η δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, μία εκ των 6 φετινών επιμελητικών προτάσεων, με δύο γυναίκες εικαστικούς: Τη Βασιλική Σαγκιώτη και τη Χριστίνα Παπαϊωάννου.

Έργο Βασιλικής Σαγκιώτη

Η Βασιλική Σαγκιώτη με το Natural Violence σκηνοθετεί ένα αλλόκοτο σύμπαν από στοιχεία διαλεγμένα μέσα από το οπλοστάσιο της ίδιας της φύσης, που προσομοιάζουν εργαλεία βασανισμού, ιούς που εξαπλώνονται, ιστούς που διαρρηγνύονται. Το αρχετυπικό ερώτημα κατά πόσο η βιαιότητα αποτελεί έμφυτο τρόπο έκφρασης της ανάγκης για υπερίσχυση ενός οργανισμού ανάμεσα σε ένα σύνολο ειδών που μάχονται για επιβίωση, έρχεται να μας υπενθυμίσει η παρούσα κατάσταση της πανδημίας, όπου ο καθένας μας αποτελεί έναν εν δυνάμει εχθρό για τον άλλον, σε έναν άνευ προηγουμένου δαρβίνειο αγώνα επιβίωσης του ισχυρότερου, απομακρυσμένοι από την ανθρώπινη επαφή, την τρυφερότητα, την ενσυναίσθηση.

Οι εικόνες της Χριστίνας Παπαϊωάννου στα POST POP SOFT BLUES λειτουργούν όπως τα τρικ ενός μάγου. Μέσα στο καπέλο μπαίνει ένας καταρράκτης σύγχρονης πληροφορίας, όπου ανακατεύεται σε μία κοσμική σούπα από θραύσματα ζωγραφικής ύλης, έντονα φλούο χρώματα, χειρονομιακές γραφές, κλουαζονέ περιγράμματα, παραστατικές μορφές, στοιχεία της φύσης, τυχαιότητα. Το αποτέλεσμα είναι οπτικές διαδρομές σε πολύχρωμες κοιλάδες ανασυντεθημένης πραγματικότητας, με τον αμφιβληστροειδή να διαθλάται για να περάσει από μέσα του ο θαυμαστός νέος κόσμος της εικαστικού.

Έργο Χριστίνας Παπαϊωάννου

Ταυτόχρονα, καθώς λήγουν τα Θεωρήματα 2, μία άλλη μεγάλη διετής πλατφόρμα προώθησης της ελληνικής τέχνης από κριτικούς τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών τέχνης AICA, και η οποία έλαβε χώρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι φίλοι της έκθεσης μπορούν να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες: Την ημερίδα με θέμα Ψηφιακή Τέχνη και Ιστορία που συντονίζει η Φαίη Τζανετουλάκου (https://www.youtube.com/watch?v=4S1jUay405k&t=721s)

και την ημερίδα αφιέρωμα στον τιμητικό τόμο για τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ Μιλτιάδη Παπανικολάου, που προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Εμμανουήλ Μαυρομμάτης (https://www.youtube.com/watch?v=EkuBzqMxW34).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το