Πολιτισμός

Έκθεση γνωριμίας και παρουσίασης των περίφημων ψευτοπαράθυρων των πηλιορείτικων αρχοντικών

Με την έκθεση γνωριμίας και παρουσίασης των περίφημων ψευτοπαράθυρων των πηλιορείτικων αρχοντικών της λαϊκής ζωγράφου – τεχνίτριας Ελένης Κουϊκούμη – Κερασιώτη, που έχει τίτλο «Ψευτοπαράθυρα πηλιορείτικων αρχοντικών», ολοκληρώνονται οι δράσεις και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2018 – 19», του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, στη Μακρινίτσα Πηλίου, με τη συνδιοργάνωση της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθόλη την περίοδο των εορτών και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, κάθε ημέρα, από τις 10.00 – 18.00.

Όπως προαναφέρθηκε, με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνεται το πλαίσιο των διετών εκδηλώσεων με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες λαϊκές» και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Κουϊκούμη. Θα την προλογίσει δε η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, αρχιτέκτονας και τοπογράφος μηχανικός, η οποία γνωρίζει καλύτερα από όλους την αξία αυτής της λαϊκής τέχνης, δεδομένου ότι έχει ζήσει κοντά σε όλες τις στιγμές της διάσωσης και διατήρησης ψευτοπαράθυρων από την εποχή του αείμνηστου πατέρα της Κίτσου Μακρή, που πρώτος ευαισθητοποιήθηκε και σε αυτό το στοιχείο της λαϊκής τέχνης του Πηλίου. Μάλιστα θα προβάλει και ψηφιοποιημένες εικόνες, παλαιότερων και νεότερων εργασιών διάσωσης και κατασκευής ψευτοπαράθυρων.
Χαιρετισμό θα απευθύνει και η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Γραμματή Μακέλη, ενώ θα υπάρξει παρέμβαση της εκθέτριας Ελένης Κουϊκούμη – Κερασιώτη και ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση της εκδήλωσης και μια μικρή αναφορά στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το