Οικονομία

Εκτακτη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ

lagard-varoufakis
Με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συναντάται αυτήν την ώρα στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με την Ελλάδα.
Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την κα Λαγκάρντ, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς ο κ.Βαρουφάκης είχε δει την διευθύντρια του ΔΝΤ, την Κυριακή 5 Μαρτίου.
«Η καθυστέρηση πληρωμών από την Ελλάδα δεν ενδείκνυται στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Είναι σαφώς ένας δρόμος που δεν θα ήταν ο κατάλληλος ούτε αυτός που θα συνιστούσα» είπε η κ.Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ “και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα, είπε η κ.Λαγκάρντ», απαντώντας σε ερώτημα σχετικά το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Αθήνα προσέγγισε το ΔΝΤ ζητώντας παράταση της αποπληρωμής των δανείων.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΔΝΤ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Την ίδια ώρα κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το εν λόγω δημοσίευμα. Όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters «Η Αθήνα ουδέποτε προσέγγισε το ΔΝΤ ή ζήτησε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για να καθυστερήσει τις αποοπληρωμές».
Το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχους προσκείμενους στις συνομιλίες των δύο πλευρών, τόνισε ό τι η προσέγγιση αυτή ήταν άτυπη με αίτημα να μετατεθεί η καταβολή των προγραμματισμένων για τον Μάιο δόσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση των δανειστών που τους δόθηκε είναι ότι είναι αδύνατος ο επαναπρογραμματισμός («no rescheduling was possible»), γεγονός που έπεισε την Αθήνα να μην κάνει και επίσημα αυτό το αίτημα.
Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόκειται αύριο Παρασκευή να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τον ομόλογό του της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το