Τοπικά

Εκπαιδευτικοί σε νησιά με ένα τρίτο του μισθού για ενοίκιο – Ταλαιπωρία στη Σκιάθο για δασκάλους και καθηγητές

Έντονο παραμένει το πρόβλημα των εκπαιδευτικών στη Σκιάθο για να μπορέσουν να βρουν ένα σπίτι να διαμείνουν. Ακόμη και λίγες μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές που διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε φιλικά τους πρόσωπα με την αγωνία τους να κορυφώνεται, καθώς δεν βλέπουν άμεσα λύση.
Η πολύ καλή τουριστική περίοδος για το νησί του Παπαδιαμάντη, ιδίως μετά από δύο χρόνια υποτονικής επισκεψιμότητας, ώθησε πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών να εντάξουν τα σπίτια τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες, προκειμένου να έχουν οικονομικό όφελος. Έτσι, όμως, μειώθηκε δραματικά η διαθεσιμότητα των σπιτιών για τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν φέτος στο νησί.
Παράλληλα η αύξηση των τιμών στα ενοίκια αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς οι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο δυσκολεύονται να βρουν σπίτι, αλλά, όταν το εντοπίσουν, το ενοίκιο είναι «τσουχτερό». Βέβαια το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλους δημόσιους υπαλλήλους που τοποθετούνται στη Σκιάθο για εργασία.

Δυσκολία στην εύρεση κατοικίας για μίσθωση
Στα τέλη Αυγούστου προσλήφθηκαν δεκάδες αναπληρωτές για να διδάξουν στα σχολεία της Σκιάθου, ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχαν προηγηθεί και οι νεοδιόριστοι.
Όλοι τους μετέβηκαν στο νησί αρχές Σεπτεμβρίου για να νοικιάσουν κατοικία. Ωστόσο, αρκετοί, προς απογοήτευσή τους, διαπίστωσαν πως πρώτον υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην εύρεση κατοικίας που να διατίθεται από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς σχεδόν όλα τα σπίτια ήταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους ξένους επισκέπτες. Αρκετοί ιδιοκτήτες έλεγαν στους εκπαιδευτικούς ότι μπορούν να τους διαθέσουν τα σπίτια από τις 20-25 Σεπτεμβρίου και μετά, όταν θα έχουν φύγει οι τουρίστες και τα σπίτια θα είναι ελεύθερα.
Έτσι τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους, αλλά όταν τελειώνει το μάθημα, πηγαίνουν στα σπίτια φίλων τους ή στα ξενοδοχεία για διαμονή, καθώς για τα δικά τους σπίτια ακόμη περιμένουν να φύγουν οι τουρίστες… Κάποιοι ιδιοκτήτες τούς παραχωρούν κάποια άλλα σπίτια, μέχρι να τους διαθέσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει με τους εκπαιδευτικούς.
Υπάρχει περίπτωση εκπαιδευτικού που, επειδή δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι που νοίκιασε για τη φετινή σεζόν, πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς ήταν σε πλατφόρμα, αναγκάστηκε για το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός να μισθώσει άλλο σπίτι δίνοντας 350 ευρώ για δεκαπέντε μέρες και μετά να κάνει τη μετακόμιση στο σπίτι που θα μείνει τους υπόλοιπους μήνες.

Υψηλά ενοίκια
Το δύσκολο κομμάτι δεν είναι μόνο τώρα, αλλά και τον Μάιο, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες από τώρα ξεκαθαρίζουν ότι ένα μήνα πριν τελειώσουν τα σχολεία, θα ξενοικιάσουν τα σπίτια από τους εκπαιδευτικούς για να τα δώσουν σε πλατφόρμες.
Σε όλη αυτή την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί σημπεριλαμβάνεται και το υψηλό ενοίκιο που έχουν συναντήσει αρκετοί εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να πληρώνουν 350 ευρώ και πλέον, όταν οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 850-900 ευρώ.

Πρωτοβουλία για μίσθωση σπιτιών από τον Δήμο
«Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την αδυναμία των εκπαιδευτικών να βρουν σπίτι για να μείνουν, καθώς πολλές κατοικίες λόγω της υψηλής προσέλευσης επισκεπτών έχουν ενταχθεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης» τόνισε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας και συμπλήρωσε πως το πρόβλημα είναι γενικό σε όλα τα νησιά και όχι μόνο εδώ. Λόγω της τόνωσης του τουρισμού τα σπίτια στη Σκιάθο αργούν να απελευθερωθούν για τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή φτάνουμε ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου και από τον Μάιο δεσμεύονται πάλι για τους τουρίστες. Εμείς ως Δήμος για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας μισθώσαμε κάποιες κατοικίες για δύο μήνες. Θέλουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τις προϋποθέσεις, καθώς η διαμονή τους θα είναι δωρεάν
Πέρυσι είχαμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να μισθωθούν κατοικίες από τον Δήμο σε εκπαιδευτικούς, αλλά δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Θα κάνουμε και φέτος μια αντίστοιχη προσπάθεια. Την προηγούμενη φορά είχαμε υπολογίσει εννιά κατοικίες που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε».
Ερωτηθείς, αν ο ίδιος δέχθηκε οχλήσεις από τους εκπαιδευτικούς, απάντησε πως «δεν πρόλαβαν να έρθουν σε εμάς, καθώς εμείς από νωρίς ήμασταν στα σχολεία λόγω των μεγάλων παρεμβάσεων που έγιναν στα διδακτήρια, και ενημερωθήκαμε για το ζήτημα της στέγασης».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με ορισμένους εκπαιδευτικούς στη Σκιάθο που δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι ή αν βρήκαν, θα μπουν μέσα στο δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, επειδή προσφέρονται στις πλατφόρμες. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τη Δημοτική Αρχή και προσπαθεί να βρει λύση.

Να δοθεί επίδομα που να καλύπτει το μισό ενοίκιο
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «οι δήμοι και οι άλλοι τοπικοί φορείς των νησιών θα πρέπει να βρουν λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει φέτος με τους εκπαιδευτικούς και φαίνεται πως από δω και πέρα θα γίνεται όλο και πιο έντονο. Γιατί δεν είναι μόνο ότι τα σπίτια λείπουν, καθώς εντάσσονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την τουριστική σεζόν, αλλά και ότι τα ενοίκια έχουν ακριβύνει σημαντικά. Εμείς ως διδασκαλική ομοσπονδία εκπαιδευτικών έχουμε ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν στη θέσπιση ενός επιδόματος προς τους εκπαιδευτικούς που διαμένουν στις νησιωτικές περιοχές και το οποίο θα καλύπτει το 50% του κόστους του ενοικίου. Έτσι θα μπορέσει να ελαφρυνθεί και η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών που πληρώνουν μεγάλα ποσά για τα ενοίκια, όταν οι αποδοχές τους είναι περιορισμένες. Και είναι πολλοί εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα νησιά. Για τις Σποράδες υπολογίζουμε ότι διδάσκουν 150 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλοι τόσοι στη δευτεροβάθμια, δηλαδή συνολικά 300 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το