Τοπικά

Εκδήλωση-συζήτηση χθες στο Στέκι Μεταναστών για το δικαίωμα της κάθε γυναίκας η άμβλωση

Εκδήλωση και συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Στέκι Μεταναστών από το Ξεκίνημα με θέμα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Η Μαριάνθη Κυπρίδου, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, σε δηλώσεις της ανέφερε πως ναι μεν τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως οι γυναίκες δεν φοβούνται.
«Το θέμα της άμβλωσης αποτελεί ένα ταμπού και υπάρχει ενοχοποίηση της γυναίκας. Της λένε ότι η άμβλωση είναι αμαρτία, ότι η ίδια είναι ανήθικη, ότι σκοτώνει έναν άνθρωπο. Κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί αυτό το ζήτημα περνάει και ένα ψυχολογικό ζήτημα εκτός από σωματικό».
Σημείωσε επίσης πως το ζήτημα έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό και λόγω της κυβέρνησης και της εκκλησίας. «Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί. Πολλές γυναίκες είναι μόνες τους και δεν έχουν σύντροφο ή οικογένεια για να τις στηρίξει. Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να επιλέξει τι θα κάνει με το σώμα της. Αυτή περνάει όλη τη διαδικασία» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης πως στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων της υγείας και της παιδείας, όλο και λιγότερες γυναίκες έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Την εμπειρία της για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία για το θέμα των αμβλώσεων μετέφερε στη χθεσινή εκδήλωση το μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangk στην Τουρκία Ecelan Balta. Όπως δήλωσε, και στην Τουρκία υπήρχαν καμπάνιες για τη ζωή του εμβρύου και καλούσαν από τις γυναίκες να κάνουν περισσότερα από τρία παιδιά.
«Αν η γυναίκα στην Τουρκία είναι παντρεμένη και έχει την άδεια του συζύγου της τότε μπορεί να κάνει άμβλωση. Αν είναι ανύπαντρη τότε όχι. Είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας» τόνισε. Σημείωσε επίσης πως είναι σημαντική η προστασία των γυναικών.
Ομιλήτρια στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και η Κατερίνα Κλείτσα από το Ξεκίνημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το