Τοπικά

Χάρτης οδηγιών κατά της ρύπανσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με βιομηχανίες και φορείς

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει διαμορφωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το πλάνο δράσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν διάφοροι φορείς και ενδεχόμενοι ρυπαντές για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, ενώ μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες περίπου θα γίνει και ο επιμερισμός των ποσοστών από τις πηγές ρύπανσης, όπως τα αυτοκίνητα, η καύση των τζακιών, η βιομηχανική δραστηριότητα.
Στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μίλησε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σαχαρίδης που αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το θέμα της ρύπανσης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ανέφερε πως «πριν μερικές μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που το Τμήμα Μηχανολόγων τοποθέτησε τους δώδεκα μετρητές ρύπανσης σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στις οδούς Καρτάλη, Κοραή, 2ας Νοεμβρίου, Αναλήψεως, Σέκερη, Ιωλκού στη συμβολή με περιφερειακό δρόμο, στη Νέα Δημητριάδα, τη Νέα Ιωνία, Έτσι για όλες τις περιοχές της πόλης υπάρχει μια εκτίμηση της ρύπανσης και πόσες είναι οι υπερβάσεις που γίνονται στα μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα».
Ήδη τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί είναι δύο: Πρώτον, ότι υπάρχει υπέρβαση στα μικρογραμμάρια μία στις τρεις μέρες, και δεύτερον, ότι οι υπερβάσεις αυτές συνδέονται και με την προσέλευση στα Επείγοντα.

«Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας των μετρητών και έχουμε μια βάση δεδομένων που θα μας αποτυπώσει την κατάσταση με τη ρύπανση για τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Έχουμε μετρήσεις από δώδεκα διαφορετικά σημεία οι οποίες λαμβάνονται ανά δύο ή τρία δευτερόλεπτα. Και έχουμε λάβει υπόψη όλες τις περιπτώσεις, όπως με κρύο, ζέστη, την πόλη με κίνηση ή χωρίς κίνηση. Αυτό που θα πρέπει να δούμε άμεσα, είναι το μέγεθος των υπερβάσεων στα μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα. Επίσης στο επόμενο διάστημα, γύρω στον Μάιο, θα δούμε ακόμη πιο αναλυτικά σε συνεργασία με τους γιατρούς του Νοσοκομείου και τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη. Επίσης εντός καλοκαιριού θα γίνει και ένας επιμερισμός των πηγών ρύπανσης, δηλαδή σε τι ποσοστό αναλογεί στις βιομηχανίες, την καύση των τζακιών, η φορτοεκφόρτωση σκραπ στο λιμάνι, τα αυτοκίνητα» τόνισε ο κ. Σαχαρίδης.
Επίσης από το τμήμα Μηχανολόγων θα είναι διαθέσιμη σε λίγο καιρό και η ψηφιακή εφαρμογή με τους δώδεκα μετρητές και τα ισάριθμα στοιχεία τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν οι πολίτες. Θα γνωρίζουν δηλαδή σε ζωντανό χρόνο, σε τι επίπεδα βρίσκονται οι μετρήσεις.

Δράσεις με φορείς
Ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε πως «πέρα από την καταγραφή του προβλήματος, θα πρέπει να περάσουμε και στην αντιμετώπιση. Και σε αυτό πλαίσιο έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς, βιομηχανικές μονάδες, για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν για το ζήτημα. Με χαρά είδαμε ότι όλοι, ο καθένας ξεχωριστά, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με εμάς, συζητήσαμε και είμαστε στο στάδιο να ορίσουμε πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα κάνουν οι φορείς, για να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αν είναι ρυπαντές, ή να βοηθήσουν. Μέσα στον Μάρτιο θα μπορούμε να δώσουμε οδηγίες κατά περίπτωση οι οποίες θα μπορούν αν δώσουν μια λύση.
Ο κ. Σαχαρίδης τόνισε πως η έρευνα για τη ρύπανση χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Μάλιστα ρωτήθηκε και για τις βολές που εξαπέλυσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Αγοραστός για το Πανεπιστήμιο λέγοντας πως «με βάση τον επιστημονικό μου ρόλο δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι. Αυτή τη στιγμή πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το