Τοπικά

Εκδήλωση για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Μία όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου συμμετέχοντας στον επιτυχημένο θεσμό δράσης για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το θέμα για φέτος, που ήταν κοινό για όλες τις Υπηρεσίες, είχε τίτλο «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις με την προβολή αρχαιολογικών ταινιών που προβάλλουν το έργο της Υπηρεσίας, τον πολιτισμό και τα μνημεία της Μαγνησίας.
Η κ. Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τόνισε πως «γιορτάζουμε την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που αν δεν είναι η παλαιότερη, τότε είναι μία από τις παλαιότερες, στο Ελληνικό Κράτος από το 1848 και η οποία μάχεται καθημερινά για την προστασία και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η ίδια επισήμανε πως «φέτος είναι η έκτη χρονιά που γιορτάζουμε και για πρώτη φορά έχουμε κοινό θέμα όλες οι Υπηρεσίες με τίτλο «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη»» για να συμπληρώσει: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχοντας στην εβδομάδα εορτασμού προβάλλει βίντεο που σχετίζονται με την προβολή του πολιτισμού της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας, αλλά και του έργου της (εκπαιδευτικό, πειραματική αρχαιολογία κ.λπ.). Επίσης προβάλλονται τα μνημεία, όχι μόνο τα αρχαιολογικά, αλλά διαχρονικά μέχρι τον σύγχρονο πολιτισμό».
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας υποστήριξε ότι η ιστορία της Ελλάδας γράφεται μέσα από αυτή την Υπηρεσία, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει τα «βέλη» της προς κάθε κατεύθυνση: «Βαλλόμεθα καθημερινά από διάφορες κατηγορίες πολιτών, γιατί είμαστε υποτίθεται η τροχοπέδη, που ανατρέπουμε έργα ή δεν διευκολύνουμε την ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά πολλές φορές μας επαινούν για το αντίθετο. Κάθε μέρα πασχίζουμε να διασώσουμε την πολιτιστική κληρονομιά. Είμαστε εδώ, το έργο μας καθημερινά είναι σκληρό, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να καταφέρουμε να είμαστε χρήσιμοι και να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερο στη διάσωση του πολιτισμού και των μνημείων μας» για να καταλήξει ότι οι κατηγορίες επιστρέφονται…

Το πρόγραμμα των προβολών περιλάμβανε: Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νεολιθικός Πολιτισμός» του Bολιώτη σκηνοθέτη Γιώργη Ψαρρά, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Raphael και παρουσιάζει με άμεσο και συνοπτικό τρόπο όλα τα στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής στη νεολιθική εποχή με υλικό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Βίντεο με τίτλο «Γορίτσα. Γνωριμία με τα μνημεία της αρχαίας πόλης», που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό της Υπηρεσίας κ. Ευμορφία Τσιαμάγκα και τους αρχαιολόγους Ιωάννα Μαμαλούδη, Μαριάνθη Ραφτοπούλου και Μιχάλη Ανετάκη. Βίντεο με τίτλο «Οι Αλείς ξανάρχονται», σε επιμέλεια της αρχαιολόγου της Υπηρεσίας κ. Ελένης Χρυσοπούλου, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια δράσης που πραγματοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους Βασιλική Ροντήρη και Δέσποινα Ευσταθίου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Άλου. Βίντεο με τίτλο «Προ – ιστορίες φωτιάς», σε επιμέλεια της αρχαιολόγου της Υπηρεσίας κ. Ελένης Χρυσοπούλου, που παρουσιάζει ένα βιωματικό εργαστήρι που αφορούσε πειραματικό ψήσιμο αγγείων σε ανοιχτή φωτιά και πραγματοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους της Υπηρεσίας κ.κ. Βασιλική Ροντήρη και Αιμιλία Καλογιάννη. Βίντεο με τίτλο «Μνημεία της Μαγνησίας», που δημιουργήθηκε από το Σωματείο «Οι φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου», σε συνεργασία με τις αρχαιολόγους της Υπηρεσίας Ελισάβετ Νικολάου, Ελένη Χρυσοπούλου και Ευαγγελία Σταμέλου, για την προβολή του αρχαιολογικού και μνημειακού πλούτου της Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το