Τοπικά

Εκατοντάδες ΙΧήδες δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας – Ονομαστικές καταστάσεις στη Δ.Ο.Υ. Βόλου “Θ”

teli kykloforias

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων στη Μαγνησία, που δεν είχαν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας, θα κληθούν εντός των επομένων ημερών να τα καταβάλουν στο διπλάσιο… Χθες ήρθαν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου καταστάσεις με ονόματα εκατοντάδων οφειλετών ΙΧήδων, που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματά τους, για τα έτη 2011 και 2012.
Βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη Μαγνησία, που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τα έτη 2011 και 2012. Χθες έφθασαν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου ονομαστικές καταστάσεις με εκατοντάδες οφειλέτες, που θα πρέπει εντός των επομένων ημερών να πληρώσουν τα τέλη στο διπλάσιο…
Ειδικότερα χθες έφθασαν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου ονομαστικές καταστάσεις 548 οφειλετών τελών κυκλοφορίας για το έτος 2011 και άλλες με 798 οφειλέτες τελών για το έτος 2012… Οι ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. βάσει των καταστάσεων αυτών θα ερευνήσουν αν οι εν λόγω ιδιοκτήτες οφείλουν και τέλη κυκλοφορίας παλαιοτέρων ή επομένων ετών. Συγκεκριμένα θα ερευνήσουν από το έτος 2001 και εντεύθεν, καθώς και από το 2012 μέχρι και το 2016… Κι αυτό διότι, όπως δήλωσε χθες στη «Θ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. οι οφειλές αυτές δεν παραγράφονται με την πάροδο δεκαετίας.
Πάντως δεν είναι όλοι όσοι αναγράφονται στις εν λόγω καταστάσεις υπόχρεοι, καθώς ορισμένοι εξ αυτών ίσως είχαν πληρώσει εκπρόθεσμα τα τέλη ή είχαν μεταβιβάσει τα οχήματά τους ή τα είχαν αποσύρει ή παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Οι αριθμοί ωστόσο είναι μεγάλοι και άγνωστο είναι πόσα οχήματα θα βρεθούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας, μετά από τον έλεγχο που θα γίνει για τα προηγούμενα του 2011 και τα επόμενα του 2012 έτη.
Οι ΙΧήδες αυτοί, εφόσον βεβαιωθεί η οφειλή τους, θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό του τέλους κυκλοφορίας του έτους και αν οφείλουν περισσότερα του ενός έτη τέλη κυκλοφορίας, το διπλάσιο για κάθε έτος…
Την οφειλή αυτή μπορεί να την ρυθμίσει έως και σε 12 δόσεις με την “πάγια ρύθμιση” που ισχύει για τις οφειλές στο Δημόσιο.
Πέραν του προστίμου, ο κάτοχος οχήματος που δεν έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, κινδυνεύει και με αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του.
Η Τροχαία, κατά τους ελέγχους που διενεργεί σε αυτοκίνητα, ερευνά εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση που τα όργανα της Τροχαίας διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος κάτοχος οχήματος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν την εξουσία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να του αφαιρέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επιστρέφονται από την Τροχαία, μόνο εφόσον ο παραβάτης προσκομίσει αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας και του οφειλομένου προστίμου.

Και για ΚΤΕΟ
Εξάλλου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στη Μαγνησία, οι οποίοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, θα επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ μέσω Taxisnet.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερα από 5.000 οχήματα στη Μαγνησία κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, όπως όφειλαν και στους ιδιοκτήτες τους θα τους πιστωθεί το πρόστιμο που ορίζει η νομοθεσία, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ. Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα εμφανιστεί απευθείας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Taxisnet και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.
Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται του προστίμου των 150 ευρώ, όσοι έχουν περάσει εκπρόθεσμα από ΚΤΕΟ εντός του 2015, παρά το γεγονός ότι ο νόμος όριζε πως αν κάποιος περνούσε από ΚΤΕΟ εκπρόθεσμα, θα του επιβαλλόταν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ωστόσο, στελέχη από την αγορά των ΚΤΕΟ εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι μικρός, καθώς υπολογίζουν τα μη ελεγχθέντα από ΚΤΕΟ οχήματα στη Μαγνησία σε 10.000…
Καθυστέρηση παρατηρείται στην αποστολή ειδοποιητηρίων στα ανασφάλιστα ΙΧ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των συμβολαίων, που δεν ανανεώνονται.
Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν, θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση, που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΔΕ με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία και εμπεριέχει όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.
Αν κάποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει το ειδοποιητήριο, πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες, είτε να αποδείξει πως είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει το παράβολο 250 ευρώ.
Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ, σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Να υπενθυμίσουμε πως ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα ισχύει από τον Μάιο του 2014 και προβλέπει υψηλά πρόστιμα, τα οποία βέβαια επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.
Ειδικότερα τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος περιλαμβάνει:
-Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για δέκα μέρες.
-Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
-Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
-Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το