Τοπικά

Εκατό κατασχετήρια τη μέρα σε οφειλέτες του Δημοσίου από την Εφορία του Βόλου

Σ11 Φ1

«Φωτιά» έχουν πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορίας και στον Βόλο, που αποστέλλουν δεκάδες κατασχετήρια οφειλετών του Δημοσίου καθημερινά. Στο στόχαστρο έχουν μπει τραπεζικές καταθέσεις, μισθοί, ενοίκια ακινήτων και φυσικά κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Σε εκδήλωση του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας την περασμένη Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Αντώνιος Μουζάκης είχε δηλώσει ότι κάθε μήνα τα δημόσια έσοδα, λόγω αδυναμίας πληρωμών των οφειλετών, υστερούν κατά ένα δισ. ευρώ…
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο Δημόσιο.
Στην κατεύθυνση αύξησης των δημοσίων εσόδων οι κατά τόπους Εφορίες, όπως και η Δ.Ο.Υ. Βόλου, έχουν λάβει εντολή να αποστέλλουν στις τράπεζες ηλεκτρονικά κατασχετήρια ακόμη και για οφειλέτες μικροποσών…
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπολογίζεται πως καθημερινά αποστέλλονται από το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Βόλου περίπου 100 κατασχετήρια κατά μέσο όρο…
Μόλις η τράπεζα λάβει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης από την Εφορία, προχωρεί άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη και στη συνέχεια ψάχνουν και τις καταθέσεις του, που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.
Ο οφειλέτης πάντως δεν γνωρίζει τίποτα για την κατάσχεση, αφού η Εφορία δεν του γνωστοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα ή στο ΑΤΜ, για να πάρει χρήματα και ανακαλύπτει ότι ο λογαριασμός του έχει «λεηλατηθεί»… Η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες:
-Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
-Το μισό (50%) οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
-Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
-Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
– Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
-Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
-Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
-Η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου, εφόσον ο φορολογούμενος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
-Ακόμη η Εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Έτσι αν ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου. Σύμφωνα εξάλλου με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2016, οι οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε κατάσχεση, θα πληρώνουν και την αμοιβή του εκτιμητή που θα βγάζει το ακίνητό τους «στο σφυρί»…
Εξαιρούνται:
-Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.
-Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά, ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί, να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».
-Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το