Αθλητισμός

Εικόνες απ’ το μέλλον: Πώς θα είναι η Formula 1 το 2050!

H ΜcLaren έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το… μέλλον, όπως τουλάχιστον εκτιμά το εξειδικευμένο προσωπικό της ότι θα είναι η Formula 1 έπειτα από τρεις δεκαετίες. Και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό ως προς τα μονοθέσια, τους πιλότους, τις πίστες αλλά και το σημείο εξέλιξης στο οποίο θα βρίσκεται η τεχνολογία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό το 2050.
Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε η ομάδα εργασίας της McLaren -ένα εκ των κορυφαίων brand στη Formula 1- τα μονοθέσια θα διαθέτουν αμιγώς ηλεκτρικό κινητήρα, η μπαταρία του οποίου θα φορτίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα E-pit lane (και όχι με τα παραδοσιακά pit stop) μέσω ασύρματων επαγωγικών πηνίων. Πέραν του οδηγού, θα υπάρχει κι ένας ψηφιακός συνοδηγός τεχνητής νοημοσύνης, που θα σχεδιάζει την αγωνιστική στρατηγική βάσει των συνθηκών του αγώνα αλλά και της συναισθηματικής και φυσικής κατάστασης του πιλότου.

Το όχημα θα διαθέτει ένα προηγμένο αεροδυναμικό σχήμα, το οποίο θα αλλάζει κατά τη διάρκεια του αγώνα (τα side pods, τα πλαϊνά πτερύγια, θα αυξομειώνουν το μέγεθός τους) προκειμένου να προσφέρει ενεργή αεροδυναμική και ακόμη καλύτερη κάθετη δύναμη, ενώ το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι ταχύτητες θα αγγίζουν ακόμη και τα 500 χλμ./ώρα!
Το cockpit (η θέση του οδηγού) θα είναι κλειστό και οι πιλότοι θα φορούν ειδικά ενισχυμένες στολές ούτως ώστε να μην επηρεάζονται από τις υψηλές ταχύτητες και τα Gs που θα δέχεται το σώμα τους. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση πως θα καταργηθούν μέχρι και οι παραδοσιακές αλλαγές ελαστικών λόγω της εξέλιξης που θα υπάρξει στην τεχνολογία, διότι είτε θα… αυτοδιορθώνονται, είτε η αντικατάσταση θα γίνεται μηχανικά και όχι από ανθρώπινα χέρια.

Συν τοις άλλοις, η McLaren εκτιμά ότι οι μελλοντικές πίστες, όχι μόνο θα επεκταθούν χιλιομετρικά αλλά θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε κάθε πτυχή τους προκειμένου να ταιριάζουν στην κίνηση, στην ταχύτητα αλλά και στην προηγμένη τεχνολογία των μονοθέσιων. Θα υπάρχουν τεράστιες πλευρικές (σχεδόν κάθετες) στροφές, μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες αλλά και ζώνες «μπλακ άουτ», όπου οι οδηγοί δεν θα έχουν επικοινωνία με τους μηχανικούς τους ούτε και θα λαμβάνουν βοήθεια από τον ψηφιακό συνοδηγό προκειμένου να αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας. Σημειωτέον ότι οι πίστες επόμενης γενιάς θα… προσαρμόζονται μέχρι και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Οι εξέδρες θα έρθουν πολύ πιο κοντά στην πίστα, ούτως ώστε οι οπαδοί να νιώθουν ακόμη περισσότερη ένταση, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες διαφανείς πλατφόρμες-εξέδρες για καλύτερη αίσθηση του αγώνα. Θα υπάρχει η δυνατότητα για διάδραση με τα μονοθέσια και άμεση λήψη πληροφοριών για την εξέλιξη του αγώνα, όπως και live παρακολούθηση των γκραν πρι από διαφορετικές κάμερες. Οι λάτρεις των esports θα μπορούν να συμμετέχουν στον αγώνα σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας.


Οι ερευνητές της McLaren, οι οποίοι εκπόνησαν τα αποτελέσματα τούτης της εντυπωσιακής μελέτης, εξέτασαν τις τεχνολογικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, ενώ συνέλλεξαν γνώμες όχι μόνο από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά κι από οδηγούς και μηχανικούς της Formula 1.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το