Ελλάδα

O νέος χάρτης της Παιδείας (διαδραστικός χάρτης)

Δύο µικρά ιδρύµατα Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο ενώνουν τις δυνάµεις τους δηµιουργώντας ένα µεγάλο πανεπιστηµιακό ίδρυµα, το οποίο θα «καλύψει» όλες τις µεγάλες πόλεις της περιοχής. Στο πλαίσιο του σχεδίου των συνεργειών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τα ιδρύµατα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σειρά έχει τώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πανεπιστήµιο και ΤΕΙ συγχωνεύονται και θα προκύψει ένα µεγάλο ιδρυµα, το οποίο θα εδρεύει στην Τρίπολη και θα έχει σχολές σε ακόµη τέσσερις µεγάλες πόλεις (Καλαµάτα, Ναύπλιο, Κόρινθο και Σπάρτη).

Χθες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, είχε συνάντηση µε τους εκπροσώπους των δύο ιδρυµάτων προκειµένου να συζητηθούν οι λεπτοµέρειες της πρότασης, την οποία έχει κάνει σχετική επιτροπή. Η χθεσινή συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και θα επαναληφθεί προκειµένου να µπει η τελική «βούλα» για τη συνένωση. Και τα δύο ιδρύµατα διατήρησαν θετική στάση ως προς τη συγχώνευση, µε δεδοµένο ότι θα ενώσουν τις δυνάµεις τους ώστε η Πελοπόννησος να αποκτήσει ένα δυνατό πανεπιστήµιο µε σύγχρονα προγράµµατα, τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα επιστηµών.

Η πρόταση της επιτροπής, που µελέτησε τη συγχώνευση, προβλέπει εκτός των άλλων να ιδρυθεί και Πολυτεχνική Σχολή µε δύο τµήµατα στην Τρίπολη, καθώς και επιπλέον επτά τµήµατα από τα 15 που έχουν σήµερα και τα δύο ιδρύµατα µαζί. Ο τίτλος του νέου Ιδρύµατος θα παραµείνει ίδιος, δηλαδή Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Τόσο το πανεπιστήµιο όσο και το ΤΕΙ είναι σχετικά νέα (το ΤΕΙ ιδρύθηκε το 2013) και τώρα µε την ένωσή τους θα δηµιουργήσουν ένα µεγάλο ίδρυµα στην περιοχή, το οποίο θα διαθέτει σχεδόν 20.000 φοιτητές. Στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου είναι η δηµιουργική συµβολή στην ανάπτυξη της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην ελληνική περιφέρεια, το οποίο θα έχει ευρωπαϊκή και διεθνή εµβέλεια.

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται ΑΕΙ
Εκτός από τη συνένωση των δύο ιδρυµάτων στην Πελοπόννησο, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και την πανεπιστηµιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η επιστηµονική επιτροπή που µελετά το θέµα, τις επόµενες ηµέρες τα µέλη της θα συγγράψουν το πόρισµά τους και θα το καταθέσουν στον υπουργό Παιδείας. Το πόρισµα θα εισηγείται την πλήρη πανεπιστηµιακή µετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, βάσει των ακαδηµαϊκών κριτηρίων που είχαν εκ των προτέρων τεθεί, και θα αποτυπώνει την προτεινόµενη διάρθρωση των ακαδηµαϊκών µονάδων του.
Δείτε εδώ σε πλήρη μεγέθυνση τον χάρτη

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το