Ελλάδα

EastMed: “Έπεσαν” οι υπογραφές στη συμφωνία – Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία

Tις στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας EastMed στο Ζάππειο, μεταξύ των τριών χωρών. Ετσι, στις 18:30, στο Ζάππειο, υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου. Η Συμφωνία υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μητσοτάκης: Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

O Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Εχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Δίνεται στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ. Ενα τόξο ευημερίας που φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ε.Ε., και αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης.

Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ενα νέο τοπίο που σέβεται το διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ. Υπογραμμίζω ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, με δεδομένη τη στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ, ανοίγει νέους ορίζοντες.Χαιρετίζω τη στήριξη του έργου από τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης. Ετσι θα ολοκληρωθεί ένα έργο πολύ σημαντικό, που θα ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι πολλά και προσβλέπουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους στην αγορά της ΕΕ. Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες.

Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Σφραγίσαμε την απόφασή μας για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μια περιοχή που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ασφάλεια. Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιάς που εύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή».

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σημασία του αγωγού για την Ελλάδα
Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, η παρουσία του κ. Νετανιάχου αποτελεί μία αφορμή, ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους. Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κλασική συμμαχία, είναι ξεκάθαρο πως η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας έχει ωθήσει τις δύο χώρες όχι μόνο να έλθουν κοντά, αλλά και να ενισχύουν και να διευρύνουν συνεχώς τις σχέσεις τους.

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό-διπλωματικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει μέσα στον Γενάρη με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν, σε Ουάσιγκτον και Παρίσι, αντίστοιχα.
Οσο και αν για προφανείς λόγους στην επίσημη ρητορική η συμφωνία για τον EastMed αποσυνδέεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πως η επίσπευση της υπογραφής αποτελεί μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης θαλάσσιες ζώνες, παρακάμπτοντας την Κρήτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το