Κόσμος

E.E: Οι Βρυξέλλες βάζουν στοπ στην εξαγωγή τουαλετών προς τη Ρωσία!

Η Ε.Ε απαγορεύει την εξαγωγή τουαλετών στη Ρωσία, μία απόφαση που αν και είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2022, έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Για την εφημερίδα «Daily Mail», η κίνηση των Βρυξελλών θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους Ρώσους πολίτες, καθώς ένας στους πέντε δεν έχει εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις στο σπίτι του.

Την ίδια ώρα, σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» σχολιάζει ότι η κατάσταση είναι ήδη δραματική με τους Ρώσους να φθάνουν στο σημείο να κλέβουν τουαλέτες από τους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία για να τις στείλουν πίσω στην πατρίδα τους.

Μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο σχετικά το θέμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δώσει μία γεύση απ ‘ αυτό που περίμενε τους Ρώσους μετά την ευρωπαική απόφαση: «Οι Ρώσοι μιλούσαν για το μεγαλύτερο όνειρό τους, να δουν το Παρίσι και ας πεθάνουν… το όνειρό τους τώρα είναι να κλέψουν μια λεκάνη και ας πεθάνουν».

Αλλά και τον περασμένο Απρίλιο, ο ηγέτης της εμπόλεμης χώρας αναφέρθηκε ξανά στην απόφαση των Βρυξελλών να μπλοκάρει την εξαγωγή τουαλετών σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή του στην Ουκρανία: «Ας πάρουν τις λεκάνες της τουαλέτας -θα τις χρειαστούν στο δρόμο- και ας πάνε σπίτι τους», είπε πει χαρακτηριστικά. Ενδεικτική είναι και η δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτη, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στην εφημερίδα «Telegraph»:

«Η τουαλέτα που ξεπλένει έχει κάνει περισσότερα για τον πολιτισμό από οποιαδήποτε άλλη εφεύρεση. Επομένως, περιορίζοντας τις εξαγωγές, απλώς προσαρμόζουμε την τεχνολογική πρόοδο της Ρωσίας με την κατάσταση του πολιτισμού».

Η συγκεκριμένη απαγόρευση της Ε.Ε είναι μόνο μία από έναν κατάλογο προιόντων και αγαθών που απαγορεύεται να αγοράζει η Ρωσία από χώρες που ανήκουν στο «μπλοκ». Συγκεκριμένα, αφορά τους ευρωπαϊκούς μπιντέδες, τις λεκάνες τουαλέτας, τα καζανάκια ξεπλύματος και τα είδη υγιεινής. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία είναι πλέον εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, έχει υποστηρίξει την απαγόρευση κι έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές «λεκανών τουαλέτας» και «ειδών τουαλέτας». Πρόσθετα μέτρα σε βάρος του Πούτιν θα μπορούσαν να ληφθούν από τις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η επέτειος ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το