Τοπικά

Δύο χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου στον Σαραντάπορο – Μνημόσυνο για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος

Την εξιστόρηση του θαύματος που έζησε με τη διάσωσή της από την Παναγία, εξιστόρησε χθες μπροστά στις κάμερες, η μοναδική επιζήσασα, από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Χιούι, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, που κατοικεί στον Βόλο.
Δύο χρόνια μετά τη μαύρη ημέρα της μοιραίας πτώσης του ελικοπτέρου, όπου έχασαν τη ζωή τους, οι αντιστράτηγοι Ιωάννης Τζανιδάκης, Θωμάς Αδάμου, Δημοσθένης Γούλας και Κωνσταντίνος Χατζής, η αρχιλοχίας Πλεξίδα, βρέθηκε στο σημείο της πτώσης, όπου με φανερή συγκίνηση κατέθεσε το δικό της στεφάνι, στο μνημείο των πεσόντων.
Σαν χθες, στις 19 Απριλίου 2017, στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Αξιωματικών. Από το τραγικό δυστύχημα σώθηκε μία υπαξιωματικός, η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το χρονικό της συντριβής του ελικοπτέρου:
Στις 07:25 . το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου. Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Στις 07:39 απογειώθηκε από την 110 ΠΜ. Στις 07:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου. Στις 07:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 08:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στις 09:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16, που πετούσαν στην περιοχή, να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου. Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ, που εργαζόταν στην περιοχή, ανέφερε το σημείο της πτώσης. Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα. Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα. Με εντολή του υπουργού Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το