Άρθρα

«Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο»

Της Ελένης Καραγιάννη

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου και έχει σκοπό την προώθηση της αιμοδοσίας μεταξύ των ανθρώπων. Να γνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι τα οφέλη της δωρεάς αίματος. Να κατανοήσουν πως με τη δωρεά αίματος, όχι μόνο σώζουν τη ζωή κάποιου άλλου, αλλά διατηρούν και τη δική τους υγεία. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που έχουν αποκαλύψει ότι με τη δωρεά αίματος, παραμένουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς. Ο ΠΟΥ δηλώνει, «Η εκδήλωση χρησιμεύει για να ευχαριστήσει τους εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες για το σωτήριο δώρο αίματος που τους σώζει τη ζωή τους, αλλά και για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη τακτικών αιμοδοσιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα και οι κοινότητες έχουν πρόσβαση σε προσιτές και έγκαιρες προμήθειες ασφαλούς και διασφάλιση ποιότητας αίματος και προϊόντων αίματος, ως αναπόσπαστο μέρος της καθολικής κάλυψης υγείας και βασικό συστατικό των αποτελεσματικών συστημάτων υγείας».


Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών γιορτάζεται στα γενέθλια του Karl Landsteiner, που ανακάλυψε διάφορες ομάδες αίματος και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1930.Πριν ο Καρλ εντοπίσει ομάδες αίματος, οι μεταγγίσεις αίματος γινόταν χωρίς να γνωρίζουν τις διάφορες ομάδες αίματος.
Κάθε υγιές άτομο μπορεί εύκολα να δωρίσει αίμα μετά την ηλικία των 18 ετών. Τα οφέλη από την αιμοδοσία δεν αφορούν μόνο τους παραλήπτες της «δωρεάς», αλλά και εμάς τους ίδιους που το προσφέρουμε.
Βοηθά στον έλεγχο του βάρους,
Διατηρεί το συκώτι μας υγιές,
Κρατά τον καρκίνο μακριά,
Βοηθά στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος,
Βοηθά στην καύση θερμίδων.
Η αιμοδοσία είναι η πιο αλτρουιστική πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος.
Τόσο όφελος για τόσους πολλούς ανθρώπους!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το