Κόσμος

Δείτε ποια είναι η πιο ασφαλής και ποια η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου (photos)

pioeirinikesepikindinespoleis

Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Συρία, καθώς αναδείχθηκε ως η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Economics and Peace για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης.

Για να εξαχθεί το αποτέλεσμα χρειάστηκαν 23 διαφορετικές μετρήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν παράγοντες όπως το επίπεδο των ανθρωποκτονιών, οι αντιλήψεις για την εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, οι στρατιωτικές δαπάνες, καταγράφηκαν για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σχήμα, τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI).

Η χώρα της Μέσης Ανατολής καταλαμβάνει αυτή την διόλου τιμητική θέση, εξαιτίας όχι μόνο του εμφυλίου που τη μαστίζει αλλά και της δράσης της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Το 2008 η χώρα βρισκόταν στην 88η θέση, ανάμεσα σε 262 χώρες, με την πτώση της να είναι φανερή από το 2011, όταν και ξεκίνησε ο εμφύλιος.

TOPSHOTS TOPSHOTS Syrian government forces patrol in the Khalidiyah neighbourhood of the central city of Homs on July 28, 2013. Government forces bolstered by Lebanese Shiite militiamen were poised to retake the largest rebel-held district of Syria's third city Homs, a watchdog and state media said. AFP PHOTO/STRSTR/AFP/Getty Images

syria1_10

Στον αντίποδα η πιο ειρηνική χώρα του πλανήτη είναι η Ισλανδία. Την θέση αυτή κατέκτησε λόγω του χαμηλού επιπέδου στρατικοποίησης και συγκρούσεων τόσο σε εσωτερικό όσο και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, έχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής σταθερότητας.

3bb84t3

islandia-mala-ice-queen-3

Στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ειρηνικές χώρες είναι φανερή η επικράτηση των Σκανδιναβικών χωρών και αυτών των Αλπεων. Η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση και η Αυστρία στην τρίτη.

Οι δέκα πιο ασφαλείς χώρες με σειρά κατάταξης είναι: 1η Ισλανδία (GPI 1.148), 2η Δανία, 3η Αυστρία, 4η Νέα Ζηλανδία, 5η Φινλανδία, 6η Ελβετία, 7η Καναδάς, 8η Ιαπωνία, 9η Αυστραλία, 10η Τσεχία (GPI 1.341).

Στη μεσαία κλίμακα βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την 61η θέση.

Οσον αφορά τις πιο επικίνδυνες χώρες αυτές είναι: 1η Συρία (GPI 3.645), 2η Ιράκ, 3η Αφγανιστάν, 4η Νότιο Σουδάν, 5η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 6η Σομαλία, 7η Σουδάν, 8η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 9η Πακιστάν, 10η Βόρεια Κορέα.

Πηγή The Independent

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το