Τοπικά

Διψήφιος ο αριθμός φοιτητριών που ζητεί υποστήριξη για περιστατικά βίας

 

Διψήφιος είναι ο αριθμός των φοιτητριών και μονοψήφιος ο αριθμός των φοιτητών, που προσέρχονται στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών και Φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως έγινε γνωστό μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο Σαράτση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου.
Η Αγγελική Κωλέττη, ψυχολόγος, αρμόδια για την υποστήριξη και τον συντονισμό του Κέντρου Συμβουλευτικής διευκρίνισε ότι, η συμβουλευτική φοιτητών υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο, εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί το κέντρο, κάτω από την «ομπρέλα» του Πανεπιστημίου.
Όπως δήλωσε «τα περισσότερα περιστατικά δεν αφορούν στην προφανή βία, αλλά την υφέρπουσα βία, που έχει να κάνει με τον έλεγχο, την ψυχολογική πίεση και τον ψυχολογικό εκβιασμό, ενώ είναι σπάνια τα περιστατικά της σωματικής βίας». Η κ. Κωλέττη, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φοιτητριών και μάλιστα παρουσιάζεται μία αύξηση, κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί διττά. Είτε ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας είτε ότι αυξήθηκαν οι φοιτήτριες που μιλάνε» σημείωσε η κ. Κωλέττη και συμπλήρωσε ότι «μέσα από την υποστήριξη και τη δουλειά μας, προστατεύουμε ακόμη κι αυτούς που είναι μάρτυρες σε περιστατικά. Το αν θα ζητήσει υποστήριξη κάποιος έχει να κάνει και με την προσωπικότητα του καθενός. Τα περιστατικά φοιτητριών τα οποία προσέρχονται σε εμάς σε ένα ακαδημαϊκό έτος είναι διψήφια, ενώ για τους φοιτητές μονοψήφια».
Από την πλευρά της, η Φιλίτσα Κουλούμπαρδου ψυχολόγος στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, τόνισε ότι η εκδήλωση έχει έναν πιο βιωματικό χαρακτήρα, έτσι ώστε μέσα από συζήτηση και βίντεο να μάθουν οι φοιτήτριες κι οι φοιτητές τα σημάδια της βίας.
Κάποια ενδεικτικά σημάδια που θα πρέπει να προσέχουν είναι ο έλεγχος, δηλαδή όπως είπε η ίδια «όταν ο σύντροφος θέλει να ελέγχει τις κοινωνικές επαφές, τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα social media κ.ά,. καθώς επίσης και η βιασύνη, δηλαδή όταν ένας σύντροφος θέλει γρήγορη δέσμευση, είτε σεξουαλική επαφή ή αποκατάσταση ή εγκυμοσύνη που δεν τη θέλει η κοπέλα ή γυναίκα».
Η κ. Κουλούμπαρδου διευκρίνισε βέβαια ότι, η βία υπάρχει και στα δύο φύλα, ωστόσο όπως τόνισε «περισσότερες μελέτες και περιστατικά έχουν να κάνουν με τη γυναίκα λόγω κοινωνικών ανισοτήτων που υπήρχαν με τα στερεότυπα της κοινωνίας και προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε. Στα αγόρια τα σημάδια μπορεί να είναι είτε έλεγχος είτε λεκτική βία, ωστόσο δεν έχουμε κάποιες μελέτες, ενώ ο άνδρας μπορεί να ασκήσει βία είτε λεκτική είτε ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, αλλά δεν αποκλείει να συμβεί και στα δύο φύλα κάτι αντίστοιχο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το