Οικονομία

Διπλό τσουνάμι σε εργασία, συντάξεις, νησιά, φόρους, ναυτιλία – μείωση προσωπικού στην Άμυνα

lagarde

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δυο κύματα στα οποία θα χωριστούν αυτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία από τις Βρυξέλλες, όπου είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές.

Ειδικότερα, στο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν από την Αθήνα εντός 1-2 ημερών συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνηθείσες αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο.
Η κατάργηση προβλέπει σαφές χρονοδιάγραμμα και δεν κρίνεται θετική η προσπάθεια της Αθήνας να μεταφέρει χρονικά τις αλλαγές για το 2016.
Αναμένεται επίσης σε αυτό το πρώτο κύμα η αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα με αναδρομικό χαρακτήρα, η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις, αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία που ήδη τρέχουν και χαλάρωση των προϋποθέσεων για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
Θα θεσπιστεί ακόμα η αύξηση του φόρου πολυτελείας που θα ισχύσει από φέτος και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με σαφή χρονοδιαγράμματα και μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα ισχύσουν για όσους βγαίνουν πρόωρα από την αγορά εργασίας από τον επόμενο μήνα.
Θα ψηφιστεί ακόμα η αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων όπως οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί που έχει να κάνει κυρίως με τις αμοιβές του ενώ αναμένεται και η μεταβίβαση του 10% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΕΗ.
Στο δεύτερο κύμα νομοθέτησης, θα έρθουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αλλά και αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ ώστε να απορροφηθούν πλήρως οι νέες τιμές ζώνης και η απόδοση να είναι ακριβώς η ίδια.
Θα αυξηθούν επίσης οι φόροι στη ναυτιλία και θα περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες με παρεμβάσεις τόσο στον αριθμό του προσωπικού όσο και στις προμήθειες.
Θα ενεργοποιηθεί σε αυτό το στάδιο η δεύτερη φάση των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό με σαφή χρονοδιαγράμματα που θα αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή άλλου ισοδύναμου, τις ενοποιήσεις των ταμείων, την στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών και την πλήρη κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων.
Τότε είναι που θα κατατεθεί η νομοθεσία για την “απορρόφηση” των αποφάσεων του ΣτΕ, για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες τακτικές με τις πληροφορίες για αύξηση κατώτατου μισθού και η όποια προσαρμογή θα προκύψει μόνο μέσα από συλλογικές συμβάσεις.
Μένει να φανεί εάν θα υπάρχει παρέμβαση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων που είναι στο τραπέζι εδώ και ένα χρόνο, ενώ για το Δημόσιο πέρα από το Ενιαίο Μισθολόγια θα πρέπει να αναμένονται σαρωτικές αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία του.
Αναζητούν τον τρόπο εφαρμογής
Υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν τόνιζαν το μεσημέρι της Κυριακής ότι η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα εκτείνεται πέραν της πολιτικής βούλησης και φθάνει στην ελληνική διοίκηση.
Αμφιβάλλουν -όπως μετέδωσε το Mega- για το εάν μπορεί η ελληνική διοίκηση αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει ένα τόσο μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Από τη μια δεν θέλουν να φανεί ότι καθίσταται η Ελλάδα προτεκτοράτο, όμως από την άλλη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να στηθεί ένας μηχανισμός που να οδηγήσει σε μια χρηστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Κάνουν ειδικότερα λόγο για σύσταση μηχανισμού τύπου Task Force όχι όμως με συμβουλευτικό ρόλο αλλά με αποφασιστικό ρόλο στο πως πρέπει να κινηθεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: Megatv

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το