Ελλάδα

Διπλή κίνηση της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα – «Αγγιξε» το Καστελόριζο το Οruc Reis

Διπλωματικός «πυρετός» από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες ώρες μετά την έντονη τουρκική προκλητικότητα στο Καστελόριζο. Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησαν με αίτημα του Νίκου Δένδια για συνολική αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και συνεχίστηκαν με επιστολές του υπουργού εξωτερικών προς τους ομολόγους του Γερμανίας, Iσπανίας και Ιταλίας, όπου ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, Tην ίδια ώρα η Τουρκία δείχνει να φτάνει στα άκρα την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς το πρωί της Τρίτης, το Oruc Reis έφτασε στο κοντινότερο σημείο, που βρέθηκε ποτέ από την αρχή της κρίσης στη Μεσόγειο, από τα παράλια του Καστελόριζου, ενώ τα τουρκικά Μέσα αναφέρουν πως από το μεσημέρι, παρατηρείται στρατιωτική κινητικότητα γύρω από το Oruc Reis.

Πρώτη διπλωματική κίνηση
Επιστολή του Νίκου Δένδια με την οποία ζήτησε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή του πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. -Τουρκίας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Παρόλο που η Τουρκία παραμένει καλά ενσωματωμένη στην αγορά της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τους επενδυτικούς δεσμούς, το σχετικό μερίδιο της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας μειώθηκε περαιτέρω εν μέσω αυξανόμενης λίστας αποκλίσεων από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει:
-συνέχιση της αύξησης της εγγραφής στην εκπαίδευση και ενίσχυση της κατάρτισης ΕΕΚ
-βελτίωση της κατανομής κεφαλαίων με βάση τις δημόσιες επενδύσεις αποφάσεις σε υγιές κόστος-όφελος, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

Δεύτερη διπλωματική κίνηση
Οι επιστολές προς τους ομολόγους του Νίκου Δένδια, της Γερμανίας, Χάικο Μάας της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε αυτές επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζητά μάλιστα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει προς τους ομολόγους του τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στα εννέα μίλια το Oruc Reis
Στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, η Τουρκία φαίνεται να απαντά με άλλου τύπου κινήσεων. Το Oruc Reis «έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια και βρέθηκε κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο (9 μίλια). Από ελληνικής πλευράς, το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.

Και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε με τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εδώ και κάποια ώρα παρατηρείται στρατιωτική κινητικότητα γύρω από το Oruc Reis. «Στην περιοχή βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός φρεγατών, τορπιλακάτων, πλοίων έρευνας και διάσωσης και κορβετών. Τα πολεμικά πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή στους κόλπους και τα λιμάνια της περιοχής» μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DHA. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Αττάλειας και Καλκάν και θα παραμείνουν στην περιοχή, όπου έχει εκδοθεί η Navtex για το Oruc Reis, μέχρι και τη λήξη της, στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το