Τοπικά

Κλασική λογοτεχνία σε βιβλία για τυφλούς… με πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις»

Η δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων σε αναγνώστες με προβλήματα όρασης, μέσω του βασικού εργαλείου γραφής για τυφλούς, της γλώσσας Braille, ανοίγει σε άτομα με μερική ή ολική τύφλωση έναν κόσμο συναρπαστικό, τον κόσμο της λογοτεχνίας. Χάρη στην πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις», που αξιοποίησε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αύριο θα δοθούν εξήντα έργα κλασικής λογοτεχνίας στο σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί».

Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης των «Μάγνητων Τυφλών» αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε άτομα της περιοχής με προβλήματα όρασης. Η προσθήκη δεκάδων τίτλων που έχουν μεταγραφεί στη γλώσσα Braille, θα προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και τη γνωριμία μίας ειδικής κατηγορίας κοινού με κλασικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς.
«Η επιλογή των τίτλων που μεταγράφτηκαν, έγινε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης από τους Μάγνητες Τυφλούς», κ. Λάμπρο Παρασκευά. Εκτυπώσαμε αρκετά διηγήματα από τους Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, Ψαθά, Βάρναλη, Τσιφόρο, αλλά και ποιήματα των Ελύτη, Καββαδία, Ρίτσου, Νερούδα και άλλων. Επίσης επιλέξαμε παραμύθια για μικρότερα παιδιά, μα και αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως την Οδύσσεια του Ομήρου», σημείωσε η κ. Μίτση Πασιά, διευθύντρια προγράμματος των Σοροπτιμιστριών της «Θέτιδος», για να συμπληρώσει: «Με την παράδοση των βιβλίων θα δώσουμε διέξοδο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλασικά έργα και να απολαύσουν λογοτεχνικά αριστουργήματα. Μοχθήσαμε αρκετά για το έργο που υλοποιήσαμε μέσω του προγράμματος «Active Citizens Fund», αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί θα αφήσουμε σημαντική παρακαταθήκη στο σωματείο των «Μάγνητων Τυφλών». Υπάρχουν και τα βιβλία που τα ακούς, τα λεγόμενα audiobooks, όμως η ανάγνωση με τη μέθοδο Braille σίγουρα χαρίζει διαφορετική αίσθηση».

Εξίσου ικανοποιημένη από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εμφανίστηκε και η κ. Νένα Ζήση. Η τελευταία, η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου κατέχει τη θέση της α’ αντιπροέδρου στον όμιλο, στην προηγούμενη θητεία της στην προεδρία της «Θέτιδος», πιστώνεται την έγκριση της πρότασης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Solidarity Now, που ανέλαβαν τη διαχείριση στη χώρα μας του ευρωπαϊκού προγράμματος «Active Citizens Fund».
«Όλα άρχισαν τον Μάιο του 2019, όταν βρεθήκαμε στην Ξάνθη και ενημερωθήκαμε σχετικά για το πρόγραμμα από το ίδρυμα Μποδοσάκη. Τότε διακρίναμε την ευκαιρία να γίνει κάτι καλό και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση στην πρόταση που καταθέσαμε», θυμήθηκε η κ. Ζήση.

Το έργο, που φέρει την ονομασία «Φωτίζοντας τα βιβλία με τη γραφή Braille», ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις. «Αρχικά, τον περασμένο Ιούνιο για την ακρίβεια, δωρίσαμε στο σωματείο τέσσερις γραφομηχανές τύπου Braille. Έναν μήνα αργότερα είχαμε τη δεύτερη φάση, με την προμήθεια γραφικής ύλης για τις γραφομηχανές, οι οποίες μέσα στο καλοκαίρι άρχισαν να χρησιμοποιούνται, μέσω των σεμιναρίων εκμάθησης της γλώσσας Braille που διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι «Μάγνητες Τυφλοί» στον Βόλο», επισήμανε στη συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. της «Θέτιδος», ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του προγράμματος:

«Από την πλευρά του Ομίλου συστήθηκε τριμελής επιτροπή, την οποία αποτελούσαμε οι κ.κ. Μήτση Πασιά, Κική Παπαευσταθίου κι εγώ. Μαζί με τον κ. Παρασκευά από τους Μάγνητες, καταρτίσαμε τη λίστα των βιβλίων, τα οποία έγιναν ειδικά για εμάς και το σωματείο. Είναι μία εξειδικευμένη κατηγορία βιβλίων. Αν και η περίοδος παύσης που υπήρξε λόγω του κορωνοϊού, προκάλεσε σε όλους μεγάλη αναστάτωση, χάρη στον σωστό προγραμματισμό μας, ολοκληρώθηκε έγκαιρα η μεταγραφή των λογοτεχνικών κειμένων και αύριο θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε τα βιβλία».

Φωτό: Τον περασμένο Ιούνιο έγινε η παράδοση των γραφομηχανών τύπου Braille στους Μάγνητες Τυφλούς από τις σοροπτιμίστριες της «Θέτιδος» 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το