Τοπικά

Δίωξη για νοθευμένο καύσιμο ασκήθηκε κατά πρατηριούχου από την Εισαγγελία Βόλου

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κατά πρατηριούχου καυσίμων του Βόλου, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση μη κανονικού και νοθευμένου καυσίμου. Η δίωξη ασκήθηκε κατά ημεδαπής ιδιοκτήτριας του πρατηρίου καυσίμων, μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία. Σχετική καταγγελία είχε κάνει αυτοκινητιστής, που φέρεται να είχε ανεφοδιάσει τον Ιούνιο του 2017 το όχημά του με καύσιμο από το εν λόγω πρατήριο του Βόλου, ωστόσο ο αυτοκινητιστής είχε διαπιστώσει κατόπιν, ότι ο κινητήρας του οχήματός δεν λειτουργούσε σωστά. Ο αυτοκινητιστής είχε παρατηρήσει τη μη σωστή λειτουργία του κινητήρα του, μόλις είχε φουλάρει το ντεπόζιτο καυσίμων του οχήματός του. Μάλιστα είχε κάνει σχετική καταγγελία στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η οποία έκανε κατόπιν και τον σχετικό δειγματοληπτικό έλεγχο.

Όπως έγινε γνωστό χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, η υπόθεση παραπέμπεται να συζητηθεί σε ρητή δικάσιμο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απλή αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων νοθεύεται με προσθήκη άλλων χημικών ουσιών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Είναι το πιο επικίνδυνο είδος νοθείας. Το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάτζες, σωληνάκια κ.λπ.
Η σούπερ αμόλυβδη των 100 οκτανίων νοθεύεται με απλή αμόλυβδη. Σε ΙΧ που απαιτούν υψηλό αριθμό οκτανίων, η χρήση απλής αμόλυβδης μειώνει σημαντικά την απόδοση, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθίσεις στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του.
Το «Diesel» κίνησης νοθεύεται με «diesel» θέρμανσης ή «diesel» ναυτιλίας και σπανιότερα με «white spirit». Η νοθεία με «diesel» θέρμανσης ή ναυτιλίας μπορεί να επιφέρει φθορές στους σύγχρονους κινητήρες, που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με πετρέλαιο καλής ποιότητας. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, όταν γίνεται νοθεία με πετρέλαιο ναυτιλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το