Τοπικά

Δήμαρχοι από τα Βαλκάνια βρέθηκαν στον Βόλο

Διακρατική συνάντηση εργασίας στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Βόλου το τριήμερο 6-7-8/06 από την Ομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων της Βουλγαρίας (NAMCB) και του ιδρύματος «Hanns Seidel» με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), με θέμα την ορθή διακυβέρνηση (Good Governance).
Κεντρικοί εισηγητές οι οποίοι περιέγραψαν την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα τους ήταν οι: Valentin Lazarov: Πρόεδρος της NAMCB, Dr. Kalus Fisienger: Διευθυντής του Ιδρύματος «Hanns Seibel» για την νοτιοανατολική Ευρώπη, Nenad Krstic: Δήμαρχος του Δήμου Trgovishte της Σερβίας, Goran Miljkovic: Δήμαρχος του Δήμου Bela Palanka της Σερβίας, Dejan Jovanovic: Δήμαρχος του Δήμου Niska Banja της Σερβίας, Sasa Djordjevic: Δήμαρχος του Δήμου Gadzin Han της Σερβίας, Arsenco Aleksovski: Δήμαρχος του Δήμου Kriva Palanka της ΠΓΜΔ, Milovan Stojkovski: Δήμαρχος του Δήμου Staro Nagoricane, Jan Stanoerski: Πρόεδρος Ιδρύματος «Balkan Net».


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση από τον κ. Πέτρο Ροδακινιά, ερευνητή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στη νεανική επιχειρηματικότητα σε σχέση με την κοινωνική οικονομία.
Το «παρών» έδωσε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, αλλά και τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στη συνεργασία και την κοινή στόχευση μεταξύ των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενδυνάμωση του θεσμού.
Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες και διοικητική και οικονομική αυτονομία σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ ανέλυσε τον ρόλο και τον λόγο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο ως προς τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, αλλά και στον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό, στον τομέα των υποδομών και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ειδική αναφορά έγινε στον στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στοχεύει στην όσο δυνατόν πληρέστερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αντίστοιχες συναντήσεις θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Good Governance».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το