Τοπικά

Δηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού o  ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης στους εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που εκδιώκονται από την πατρίδα τους λόγω πολέμου και φτώχειας, σε όλους όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, εθνικότητας, θρησκείας και σεξουαλικής προτίμησης.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρει:
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες στο νομό μας που έχουν έμπρακτη αλληλέγγυα δράση στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο χώρο του ΜΟΖΑ. Χαιρετίζουμε τη στάση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Μαγνησίας, μέλη της οποίας καθημερινά ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή μας. Θεωρούμε πως η στάση της σημερινής κυβέρνησης συνέβαλε αποφασιστικά στο να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία το μεγάλο κύμα προσφύγων που πέρασαν από τη χώρα μας με τρόπο που ανέδειξε τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Στεκόμαστε απέναντι στην Ευρώπη Φρούριο και στο κλίμα φόβου που καλλιεργείται στους ευρωπαϊκούς λαούς και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας για όλους και όλες»

 

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκοπούλους

Η φετινή παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού έχει  ιδιαίτερη σημασία όταν εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διωχθεί ή διώκονται από την πατρίδα τους λόγω πολέμου και φτώχειας, καθώς και για όσους  διώκονται λόγω φύλου,  χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στηρίζουμε όλους τους συμπολίτες μας που δίνουν αγώνα στο πλευρό των προσφύγων, των  μεταναστών. Στηρίζουμε τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, την παροχή ανθρώπινης διαβίωσης και το δικαίωμα μόρφωσης των προσφυγόπουλων χωρίς αποκλεισμούς. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την προετοιμασία και ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τα παιδικά χαμόγελα στο κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ στο Βόλο, που έκανε το γύρο του κόσμου, μας γεμίζει ικανοποίηση, αισιοδοξία και αυταπάρνηση ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός χωρίς διακρίσεις.  Η παιδεία ενώνει.

Σε μια εποχή που τα ακροδεξιά  κόμματα  διεκδικούν την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι, και να απομονώσουμε  τις φωνές υποστήριξής τους εντός της χώρας, που σκοπό έχουν  να καλλιεργήσουν ρατσιστικά πρότυπα και φοβικά σύνδρομα.

Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των ανίσχυρων απέναντι στην ισχύ των δυνατών. Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για μια κοινωνία ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς απέναντι στο κλίμα ξενοφοβίας  που καλλιεργείται στους ευρωπαϊκούς  λαούς. Όπως είπε και ο Martin Niemöller, γερμανός ιερέας: «Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί…».

 

Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη 

«21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι. Όχι στην ξενοφοβία, όχι στη μισαλλοδοξία, όχι στο φόβο.

Ο ελληνικός λαός σε αντίθεση με λαούς γειτονικών χωρών, αλλά και «πολιτισμένων» χωρών της δύσης, δίνει για άλλη μια φορά τα φώτα του πολιτισμού και διδάσκει ανθρωπιά. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση, δείχνει με ένα μεγαλειώδη τρόπο το σεβασμό του στα ανθρώπινα ιδεώδη.

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει και εντείνεται στις μέρες μας, ακόμα και στις πιο σύγχρονες κοινωνίες. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στον περίφημο λόγου «I HAVE A DREAM»:

«Εκείνο για το οποίο η δική μας γενιά θα μετανιώσει πικρά δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών…»

Γι’ αυτό είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε γρήγορα όλοι, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του και κατά συνέπεια στην εξάλειψή του.

Γιατί είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε ώστε κάθε άνθρωπος να ζει ελεύθερος σε μια κοινωνία που δεν θα υφίσταται τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Το αύριο είναι αργά, γι’ αυτό σήμερα όλοι ας μπούμε στην αντιρατσιστική μάχη, για να ένα καλύτερο αύριο »

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το