Τοπικά

Διήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022), η Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων στη Μακρινίτσα το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης για τα καλντερίμια και τα μονοπάτια του Πηλίου και τον πλούτο που μας αποκαλύπτουν για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τοπίου και του τόπου.
Η δράση με τίτλο Ιστορίες της Μακρινιτσιώτικης Στράτας περιλαμβάνει μια επιμορφωτική/ ψυχαγωγική εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο της Μακρινίτσας το Σάββατο 4 Ιουνίου, 18.00-22.00, και μια πεζοπορική εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή της Μακρινίτσας την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Επιστρέφοντας δυναμικά στο πεδίο, η φετινή εορταστική δράση αποτελεί μια ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε στην ύπαιθρο, να περιπλανηθούμε στα καλντερίμια της Μακρινίτσας και να οδοιπορήσουμε – χωρίς περιορισμούς πλέον – στα μονοπάτια της περιοχής, που πολλοί πρωτογνωρίσαμε κάνοντας χρήση του κωδικού 6 τις μέρες της καραντίνας …

Η δράση αξιοποιεί το υλικό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τους σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές» και του σπουδαστικού εργαστηρίου «Ιστορίες της Στράτας», προκειμένου να συνοδεύσει την περιπατητική εμπειρία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Μακρινίτσας. Το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της δράσης, η οποία ενημερώνεται σταδιακά με όλες τις πτυχές του εγχειρήματος.
Ανθολογίες κειμένων, συλλογές εικόνων, έντυπες περιηγήσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, θεματική σηματοδότηση, επιδαπέδιοι χάρτες, επιμορφωτικά παιχνίδια και μικροκατασκευές καλούνται να αφηγηθούν επτά ιστορίες από τη μυθολογία, την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες του Πηλίου. Οι προτάσεις κάνουν χρήση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, προκειμένου να μιλήσουν για τις άυλες συνιστώσες της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου.

Ποιο έθιμο του Πηλίου εντάχθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας?
Ποιο κακτοειδές φυτό κάρφωναν με καλάμι για να ξορκίσουν το κακό στο Πήλιο?
Σε ποιο ρέμα πέφτει το χρυσοκεντημένο μαντήλι της μάνας στο ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι?
Τίνος γυναίκα ήταν η Ναϊάδα Χαρικλώ?
Ποια η κρήνη που απεικονίζεται στην φωτογραφία του Δ.Λέτσιου με την χιονισμένη πλατεία πηλιορείτικου χωριού?
Πού βρίσκεται ο πίνακας του Θεόφιλου που απεικονίζει τον Κατσαντώνη στα Τζουμέρκα?
Από ποιο μέρος κατέβαζαν οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας τα λαθραία φορτώματα?

Το απόγευμα του Σάββατου 4 Ιουνίου, ένα επιδαπέδιο ομαδικό παιχνίδι μέσα στο φιλόξενο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Μακρινίτσας θα ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στις ιστορίες της στράτας, μέσα από γρίφους ποικίλων μορφών (παντομίμα, σκιτσομαχίες, αναγραμματισμούς, ερωτήσεις γνώσεων, κυνήγι θησαυρού, …). Παράλληλα, μια σειρά συναρμολογούμενων μικροκατασκευών για παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσφέρουν μια πρώτη γνωριμία με τις θεματικές και τους ήρωες των ιστοριών. Η δράση θα πλαισιώνεται από έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό με τις πρωτότυπες αναφορές στις ιστορίες. Αναλυτικά, οι ιστορίες της στράτας είναι οι εξής: Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Βασκανίες του Πηλίου, Δημοτικά Τραγούδια της Μαγνησίας, Κένταυρος Χείρων, Μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου, Με τα χρώματα της παλέτας του Θεόφιλου, Οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ 01.08.21, με θέμα τη συνάντηση μιας ομάδας σπουδαστών σε Μακρινίτσα και Σταγιάτες την 1η Αυγούστου 2021. Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, με γενική θεματική Έμπνευση 1821.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου [Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022] πάνω στην κυκλική διαδρομή Βόλος- Μακρινίτσα- Βόλος, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική εξόρμηση με δυο σκέλη:
. πρωινή ανάβαση στο τμήμα Άγιος Ονούφριος- Κουκουράβα- Μακρινίτσα [Αναζητώντας τα ίχνη της Μακρινιτσιώτικης Στράτας] και
. απογευματινή κατάβαση στο τμήμα Μακρινίτσα- Σταγιάτες- Άγιος Ονούφριος [Ακολουθώντας τα βήματα των καρβουνοσάκηδων της Μακρινίτσας].
Οι εξορμήσεις είναι ανοιχτές σε όσους έχουν στοιχειώδη πεζοπορική εμπειρία και εξοπλισμό.

«Στράτες μεγάλες που χάθηκαν. Πολυπερπατημένα φαρδιά καλντερίμια που συνεχίζουν να
υπομένουν την καταστροφή του αχόρταγου πολιτισμού. Ιστορία που ξεθοριάζει και χάνεται
με το πέρασμα του χρόνου. Θύμησες παλιών καιρών, που τ’ απομεινάρια τους δύσκολα ξαραχνιάζονται για να φανεί η απλοϊκή τους αρχοντιά.
Έτρεχα κι αγωνιζόμουν σαν τον Δον Κιχώτη, κι όποιον εύρισκα που νόμιζα ότι θα μπορούσε να με πληροφορήσει, τον ρωτούσα να μου πει για τη μεγάλη “Μακρινιτσιώτικη Στράτα”. Για ‘κείνο το μεγάλο καλντερίμι, από το οποίο δεν σταματούσαν ν ‘ ανεβοκατεβαίνουν οι άνθρωποι και τ’ αλογομούλαρα από το Βόλο για τη Μακρινίτσα και αντίστροφα.»
[Διαδρομή: Άγιος Ονούφριος- Κουκουράβα- Μακρινίτσα.
Διάρκεια: 1 ώρα 30 λεπτά (μονοπάτι-καλντερίμι)]
ΧΑΡΑΤΣΗΣ, Ν. (1995). Οδηγός Πηλίου για περιπατητές. Διαδρομές σε καλντερίμια και μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Ιουνίου 2022. 18.00-22.00 | Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ/ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
18.00-21.00. Παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας (*)
21.30-22.00. Προβολή αποσπάσματος (20’) από το ντοκιμαντέρ 01.08.21
(*) το επιδαπέδιο παιχνίδι θα παραμείνει ενεργό και την Κυριακή 5 Ιουνίου 11.00-14.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 Ιουνίου 2022 | Βόλος- Μακρινίτσα- Βόλος
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ με δυο σκέλη:
Αναζητώντας τα ίχνη της Μακρινιτσιώτικης Στράτας
Άγιος Ονούφριος- Κουκουράβα- Μακρινίτσα [5 χλμ. | 2.0-2.5 ώρες]
Αναχώρηση: 07.30. Από το πάρκινγκ απέναντι από το εστιατόριο ΝΕΑ ΡΕΜΒΗ (**)
Ακολουθώντας τα βήματα των καρβουνοσάκηδων της Μακρινίτσας
Μακρινίτσα- Σταγιάτες- Άγιος Ονούφριος [5 χλμ. | 2.0-2.5 ώρες]
Αναχώρηση: 18.00. Από το ΤΕΡΜΑ του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου-Μακρινίτσας
(**) 10’ από το ΤΕΡΜΑ της γραμμής 4 ΟΑΕΔ-Αηδονοφωλιές του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
email: [email protected] & [email protected]
τηλ: +30.24210.74333

Για λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής: makrinitsa.trails.arch.uth.gr
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: omadakblog.wordpress.com
Ακολουθείστε μας στο Instagram: ma.lKl.e #maKeUTh

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Οι δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια του πιλοτικού έργου Narrative Trails | Σχεδιάζοντας [για] τα μονοπάτια του Πηλίου, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σε διεπιστημονική συνεργασία με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΣ #1 | 2022
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΑΓΙΟΠΕΤΡΙΤΗ Μαρία, ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ Ανθούλα, ΓΚΟΓΚΑ Ελπίδα-Έλλη, ΔΡΙΚΟΥ Ασπασία, ΖΑΡΑΣ Δημήτριος, ΖΑΧΟΥ Δήμητρα, ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ Αριστοτέλης-Απόστολος, ΚΑΤΣΙΟΥΛΗ Νεφέλη, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αναστάσιος-Ραφαήλ, ΠΑΜΠΟΥΚΗ Σοφία, ΣΕΜΕΤΗ Εβελίνα, ΤΕΚΙΔΗΣ Κωνσταντίνος, ΦΡΑΓΚΟΥ Τατιανή, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ Χριστίνα

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 01.08.1821 | 2021
Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ (διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα για τελειόφοιτους ΑΕΙ του ευρύτερου οπτικοακουστικού τομέα), που εποπτεύεται από το Κανάλι της Βουλής, με στόχο τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (φοιτηΤΙΒΙσματα).
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης (Τμ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας Παν. Αιγαίου), ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ Κωνσταντίνος (Τμ. Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Παν. Μακεδονίας), ΚΑΡΡΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία (Τμ. Τεχνών Ήχου & Εικόνας Παν. Ιονίου), ΜΑΚΑΝΙΚΑ Σουμέλα (Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας)

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | 2019. Trails & Tales #2: Στα καλντερίμια της Μακρινίτσας
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΛΥΚΟΣ Δημήτρης, ΠΑΣΙΔΟΥ Εύη, ΣΑΦΛΕΚΟΣ Κωνσταντίνος, CELIK Huseyin, COINTRE Marie, HERMIDA-MEDINA Armando

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | 2018. Trails & Tales #1: Η Μακρινιτσιώτικη Στράτα
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΒΡΟΥΖΑ Εύη, ΓΙΡΒΑΛΑΚΗΣ Γιώργος, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γεωργία, ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΗ Ελένη-Κλαίρη, ΙΩΑΝΝΟΥ Αλέξης, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Μαρία, ΚΥΡΙΑΚΟΥ Έλενα, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-ΜΑΝΕΣΗ Μαρένα, ΛΙΟΚΑ Στέλλα, ΜΑΚΑΝΙΚΑ Σουμέλα, ΜΟΥΣΙΑΣ Τζιοβάννι, ΝΕΣΤΩΡΑ Μαρίνα, ΞΕΝΟΔΟΧΙΔΗΣ-ΒΟΝΤΑΣ Βαγγέλης, ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗ Εύα, ΠΑΠΠΑ Μυρτώ, ΠΑΣΙΔΟΥ Εύη, ΠΕΤΡΙΔΟΥ Έλενα, ΣΑΜΑΝΙΔΗΣ Σάββας, ΣΕΒΑΣΤΟΥ Ρωξάννη, ΣΙΑΝΟΥ Θεοδώρα, ΦΑΤΟΥΡΟΥ-ΣΗΨΗ Άννα, ΧΛΩΡΟΥ Χριστίνα, ΨΙΛΙΩΤΗ-ΔΟΥΡΜΟΥΣΗ Αντωνία

 

Επιστημονική Υπεύθυνη: Βροντίση Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια Τ.Α.Μ. Π.Θ.

Με την υποστήριξη της Ομάδας [Κ]-ατασκευών Τ.Α.Μ. Π.Θ.:
ΒΡΟΥΖΑ Εύη – ΜΑΚΑΝΙΚΑ Σουμέλα (σχεδιασμός & υλοποίηση συνοδευτικού υλικού), ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ Βάσω – ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ Νικολέττα – ΣΑΦΛΕΚΟΣ Κωνσταντίνος (χαρτογραφικές εφαρμογές GIS), ΠΑΝΤΕΛΙΑ Στέλλα (σχεδιασμός επιδαπέδιου παιχνιδιού), ΡΗΓΑΚΗ Ελένη – TED3D (παραγωγή συνοδευτικού υλικού), ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Δήμητρα (σχεδιασμός ιστοσελίδας)

Με τη συμβολή των Εργαστηρίων του Παν. Θεσσαλίας:
Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητας (Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος), Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Εργαστήριο Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης), Εργαστήριο Υποδομών, Τεχνολογικής Πολιτικής & Ανάπτυξης (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης)

Σε συνεργασία με τους φορείς:
Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Μαγνησίας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μακρινίτσας, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το