Κόσμος

Διαβατήρια: Ποια είναι τα ισχυρότερα στον πλανήτη – Ψηλά στη λίστα η Ελλάδα

Αν θέλετε να ταξιδεύετε με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, ελέγχους και γραφειοκρατία, τότε σίγουρα είστε από αυτούς που κάθε χρόνο περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις των διαφόρων λιστών με τις χώρες που έχουν τα πιο «ισχυρά» διαβατήρια. Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση διαβατηρίου κάποιου ξένου κράτους για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη δεν είναι κάτι εύκολο, οι λίστες αυτές αποτελούν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε μια έκφραση κάποιου ευσεβούς πόθου είτε- ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τα διάφορα προγράμματα χρυσής βίζας- έναν οδηγό για… επένδυση.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, σύμφωνα με τη λίστα της Χένλεϊ, οι πιο προνομιούχοι είναι οι κάτοχοι διαβατηρίου Ιαπωνίας και Σιγκαπούρης, αφού μπορούν να επισκεφθούν χωρίς πολλά πολλά και αιτήσεις για βίζα 190 χώρες (έκαστοι). Στη δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται η Νότια Κορέα, η Φινλανδία και η Γερμανία, καθώς όσοι έχουν διαβατήρια από αυτές τις τρεις χώρες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς ανάγκη για έκδοση βίζας, 188 κράτη. Η νέα είσοδος στη δεύτερη θέση της λίστας είναι η Φινλανδία, και έφτασε σε αυτήν μετά την άρση των σχετικών περιορισμών που εφάρμοζε το Πακιστάν ως προς τις βίζες που εξέδιδε. Από φέτος το Πακιστάν επιτρέπει την ηλεκτρονική προετοιμασία του ταξιδιού των ενδιαφερομένων που προέρχονται από 50 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Φινλανδία.

Την τρίτη θέση μοιράζονται η Δανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες απολαμβάνουν συμφωνίες με 187 κράτη που προβλέπουν ότι τα ταξίδια δεν χρειάζονται βίζα ή ότι χορηγείται βίζα με την άφιξη, όχι πριν την αναχώρηση. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι κάτοχοι διαβατηρίων Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας, που έχουν αντίστοιχες συμφωνίες με 186 χώρες.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρατηρούνται στη σχετική λίστα φέτος είναι ότι τόσο το διαβατήριο των ΗΠΑ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στις χώρες αυτές, φαίνεται να χάνουν περαιτέρω την «αξία» τους. Μέσα σε πέντε χρόνια (από το 2014) τα εν λόγω διαβατήρια από την πρώτη έπεσαν στην έκτη θέση, που είναι και χειρότερή τους στην κατάταξη από το 2010.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι κάτοχοι αμερικανικού και βρετανικού διαβατηρίου μοιράζονται τη θέση αυτή -μεταξύ άλλων- και με τους κατόχους… ελληνικών διαβατηρίων. Η θέση αυτή τους εξασφαλίζει εύκολη και χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς πρόσβαση σε 184 προορισμούς διεθνώς. Όσον αφορά στα ελληνικά διαβατήρια, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η κατάταξή τους ήταν στη 12η θέση της λίστας, όμως πλέον βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της ιστορικά.

Η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια:
1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (190 προορισμοί)
2. Φινλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα (188 προορισμοί)
3. Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (187 προορισμοί)
4. Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία (186 προορισμοί)
5. Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία (185 προορισμοί)
6. Βέλγιο, Καναδάς, Ελλάδα, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία (184 προορισμοί)
7. Μάλτα, Τσεχία (183 προορισμοί)
8. Νέα Ζηλανδία (182 προορισμοί)
9. Αυστραλία, Λιθουανία, Σλοβακία (181 προορισμοί)
10. Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Σλοβενία (180 προορισμοί)

Η λίστα με τα πιο ανίσχυρα διαβατήρια:
100. Λίβανος, Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
101. Νεπάλ (38 προορισμοί)
102. Λιβύη, Παλαιστινιακά εδάφη, Σουδάν (37 προορισμοί)
103. Υεμένη (33 προορισμοί)
104. Σομαλία, Πακιστάν (31 προορισμοί)
105. Συρία (29 προορισμοί)
106. Ιράκ (27 προορισμοί)
107. Αφγανιστάν (25 προορισμοί)

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το