Τοπικά

Διαδικτυακή βαλίτσα ειρήνης από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου “Θ”

mathtites 4o gimnasio

Μια διαδικτυακή βαλίτσα γεμάτη τραγούδια, μηνύματα και δράσεις για την ειρήνη στον κόσμο δημιούργησαν φέτος μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο «Medienkoffer». Η δράση του σχολείου πέτυχε διεθνή διάκριση, καθώς βραβεύτηκε από τον θεσμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας «Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός».

Με εξοπλισμό μια εικονική βαλίτσα, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα ταξίδι στη φετινή σχολική χρονιά, με κύριο στόχο να χτίσουν διαπολιτισμικές και ειρηνικές γέφυρες και να απαντήσουν στο ερώτημα «Είναι δυνατό να ζούμε μαζί ειρηνικά;».

Για τις δραστηριότητες του έργου, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, να δημιουργήσουν παρουσιάσεις, video, τραγούδια, ηλεκτρονικά βιβλία, να χρησιμοποιήσουν νέα διαδικτυακά εργαλεία, να επικοινωνήσουν σε blog και σε φόρουμ, αλλά και παραδοσιακά μέσω ταχυδρομείου.

H ομάδα εργασίας «Medienkoffer» απαρτίστηκε από 23 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου: Ευτυχία Βελέτζα, Φανή Βαλασίδη, Γεώργιο Γαλλιόπουλο, Ειρήνη Κακλαμάνου, Κωνσταντίνα Γκουντινάκου, Κωνσταντίνο Γαρουφαλιά, Μαρία Γεροβασίλη, Ζήση Γεροβασίλη, Αφροδίτη Πέπα, Αλεξάνδρα Σαρακατσάνου, Αλέξανδρο Μαντούδη, Αποστολία Σίνο, Γεωργία Χειμάρα, Ηλιάνα Σπυριδάκη, Γιώργο Φουντούλη, Ιουλιάνα Κατρινόι, Μαρία Νταλίκα, Μαρία Νικοβιώτη, Μαρία Σακαβάλα, Όλγα Λαγού, Ραφαέλα Πέρα, Σοφία Μιμίκου και Όλγα Καρταπάνη.

Η υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας του 4ου Γυμνασίου Βόλου, κ. Φωτεινοπούλου Βασιλική ανέφερε πως από τον θεσμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας «Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός» βραβεύθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Medienkoffer», στο οποίο συμμετέχουν το 4ο Γυμνάσιο Βόλου και σχολεία από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το έργο διακρίθηκε στην ηλικιακή κατηγορία 14 ώς 16, στον 63o Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό 2016 με θέμα «Ζούμε ειρηνικά μαζί», που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία τον Μάρτιο, και βραβεύθηκε με το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί ισόποσα στα συμμετέχοντα σχολεία.

Στο επίκεντρο του έργου ήταν η προώθηση του ευρωπαϊκού, διαπολιτισμικού διαλόγου και η ευαισθητοποίηση για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή περιστατικών βίας.

Πλούσιες δράσεις

Η κ. Φωτεινοπούλου πρόσθεσε πως «πέρασε μια χρονιά γεμάτη μοναδικές εμπειρίες και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, όπως με τη μασκότ του έργου μας, τον νάνο Πιμ, με το μανιφέστο σωστής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που ξεκίνησε από την Πολωνία, και στη στάση του στο σχολείο μας πήρε μαζί του το σύνθημα «Στο σερφάρισμα δεν επιτρέπονται όλα! Μάθε τα δικαιώματά σου και προστάτεψέ τα!, με καλλιτεχνικές δραστηριότητες κατά της λεκτικής βίας, όπως η ιστορία – κόμικ που δημιουργήθηκε από κοινού με σκίτσα των μαθητών, με το τραγούδι του έργου «Ich bin, wie ich bin» που γράψαμε, τραγουδήσαμε μαζί – σε σύνθεση του Βολιώτη μουσικολόγου Βασίλη Αγροκώστα – με κοινά διαδικτυακά μαθήματα, κάρτες, οριγκάμι και τόσες άλλες όμορφες δράσεις».

Ικανοποιημένοι ήταν και οι μαθητές από την όλη δράση. Η μαθήτρια του Γ4, Ηλιάνα Σπυριδάκη, έγραψε στην αξιολόγηση του έργου: «Τα πράγματα που κάναμε στο eTwinning φέτος ήταν πραγματικά υπέροχα. Δεν έχω ξεχωρίσει κάποια δραστηριότητα που να απόλαυσα περισσότερο! «Τραγουδήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες, γλυκίσματα και δώρα, φτιάξαμε πανό, γνωρίσαμε τον Πιμ κι άλλα πολλά. Και όλα αυτά με αγάπη, χαρά και φιλία!».

Η μαθήτρια Όλγα Λαγού από το Γ3 τόνισε πως: «Η καλύτερη εμπειρία που είχα ήταν όταν έφτασε ο Πιμ στο σχολείο μας και όταν τραγουδήσαμε με συνοδεία κιθάρας το τραγούδι που γράψαμε για την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας!».

Ο μαθητής του Γ2 Κωνσταντίνος Γαρουφαλιάς δήλωσε ότι του άρεσε πολύ, όταν μίλησε στην τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με παιδιά από άλλες χώρες, όπως και όλες οι υπέροχες εργασίες που έγιναν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το