Επιστήμη

Εκαναν το νερό κρασί

krasi

Τη δόξα του fast food και του Ιησού φαίνεται ότι ζήλεψαν οι χημικοί ενός μικρού «start-up» οινοποιείου στις ΗΠΑ και έπειτα από αρκετές δοκιμές κατάφεραν να φτιάξουν συνθετικό κρασί (θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε fast wine) χωρίς τη χρήση σταφυλιών!

Εν αντιθέσει με τις Γραφές, στις οποίες δεν αναφέρεται η ακριβής διαδικασία με την οποία ο Ιησούς στην Κανά μετέτρεψε το νερό σε κρασί, οι άνθρωποι του οινοποιείου Ava Winery στο Σαν Φρανσίσκο με χαρά ανακοίνωσαν ότι έφτιαξαν κρασί από αιθανόλη και αρωματικές ενώσεις. Οπως μάλιστα ανέφεραν σε σχετικές τους δηλώσεις, «μπορούμε να μετατρέψουμε νερό σε κρασί σε λιγότερο από 15 λεπτά». Πρόκειται για τους χημικούς Μάρντον Τσούα και Αλεκ Λι, οι οποίοι σκέφτηκαν να φτιάξουν συνθετικό κρασί κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης σε ένα άλλο οινοποιείο πέρυσι. Κατά την ξενάγηση οι δύο χημικοί είχαν την τιμή να δουν ένα ιστορικό κρασί, ένα μπουκάλι Chateau Montelene, που ήταν το πρώτο καλιφορνέζικο Chardonnay, το οποίο πήρε καλύτερη βαθμολογία από τα γαλλικά κρασιά σε διαγωνισμό του 1976.
H επιμονή
Οπως υποστήριξαν οι ίδιοι σε δηλώσεις τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης, οι πρώτες προσπάθειες για να φτιάξουν κρασί χωρίς σταφύλια ήταν τουλάχιστον αποτυχημένες, καθώς η γεύση κάθε άλλο παρά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ομως έπειτα από έξι μήνες δουλειάς κατάφεραν να φτιάξουν κάτι που όντως μοιάζει με κρασί. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να φτιάξουν συνθετικό κρασί που θυμίζει το διάσημο Moscato d’ Asti και ότι τώρα έχουν εστιάσει στο να κατασκευάσουν κάτι που να μοιάζει με την επίσης περίφημη σαμπάνια Dom Perignon. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα μπουκάλι συνθετικής Dom Perignon έχουν υπολογίσει ότι κοστίζει 50 δολάρια και έχουν ως στόχο να φτιάξουν συνολικά 499 τέτοια μπουκάλια.
Για να μπορούν πλέον να μετατρέπουν «το νερό σε κρασί» οι Τσούα και Λι πήραν κρασιά από διάφορες ποικιλίες και με την κατάλληλη επεξεργασία ανέλυσαν τη σύνθεσή τους. Οι δύο βασικές μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποίησαν ήταν η χρωματογραφία αερίου και η φασματομετρία μάζας. Με αυτές εντόπισαν όλες τις ενώσεις εκείνες που δίνουν τη γεύση στο κρασί (κυρίως εστέρες) και τις συγκεντρώσεις τους. Μετά πήραν τις ενώσεις και έφτιαξαν το «συνθετικό κρασί».

Οπως είναι αναμενόμενο, η προσπάθεια των ανθρώπων του Ava Winery τράβηξε το ενδιαφέρον της βιομηχανίας παραγωγής κρασιού, φυσικά όχι με θετική διάθεση. Ηδη δύο ειδικοί, ο Τόνι Μιλανόφσκι του Plumpton College της Βρετανίας και ο Αλέν Ντελουάρ, επικεφαλής του Κέντρου Κρασιού και Βιομηχανίας Σταφυλιού του πανεπιστημίου Charles Sturt της Αυστραλίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το προϊόν των δύο χημικών. Ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι κάποια από τα συστατικά του συνθετικού κρασιού δεν θα μπορέσουν να διαλυθούν όπως πρέπει, ενώ ο δεύτερος ήταν λιγότερο «ευγενικός», χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια «μια ανοησία». Σε σχετικό βίντεο του New Scientist στο Διαδίκτυο, πάντως, δύο ειδικοί καλούνται να δοκιμάσουν το συνθετικό κρασί και είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους, πάντως, οι άνθρωποι του Ava Winery υποστηρίζουν ότι η χαμηλή τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το